EPA/Sarah Yenesel

Portret Merilin Monro američkog umetnika pop arta Endija Vorhola prodat je za 195 miliona dolara, što je najveća cena koju je je jedno umetničko delo 20. veka dostiglo na aukciji.

Portret je prodat sinoć za četiri minuta po tačnoj ceni od 195,04 miliona dolara, uključujući troškove, u prepunoj sali aukcijske kuće Kristi na Menhetnu.

Reč je o delu “Shot Sage Blue Marilyn” koju je Vorhol naslikao 1964. godine.

Čuvena slika, koja je do juče bila u vlasništvu ciriške fondacije Tomas i Doris Aman bila je procenjena na 200 miliona dolara. Fondacija će prihod nameniti poboljšanju života dece širom sveta kroz zdravstvene i obrazovne programe.

Vorhol (1928-1987) smatra se jednim od najvažnijih prestavnika pop arta. Slikao je omote za više prehrambenih proizvoda, među kojima je i Koka kola. Poznat je i po portretima holividskih ikona, a dizajnirao je i omote za dva albuma Rolingstonsa.

Umetničko delo 20. veka koje je do sada držalo rekord najskuplje prodatog na aukciji bila je slika Pabla Pikasa. Jedna od varijacija “Žena iz Alžira” u maju 2015. dostigla je cenu od 179,4 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here