Voz udario braću naočigled majke

0

Braću Gorana (3,5) i Radoslava Demirović (1,5) povredio je voz dok su prelazila prugu u blizini kuće u selu Stubal kod Vladičinog Hana (foto: mesto nesreće)
 

Voz je saobraćao na liniji Skoplje-Beograd, prolazeći kroz selo u trenutku kad su mališani hteli da pređu preko pruge.

– Lokomotiva je prednjim delom udarila dvojicu dečaka i lekarska pomoć im je prvo ukazana u Domu zdravlja u Vladičinom Hanu, odakle su prebačeni u Klinički centar u

Majka dečaka Milunka Savić

Nišu. Uviđajem je utvrđeno da su deca prelazila prugu na nedozvoljenom mestu – kaže Dragan Stamenković, portparol policije u Vranju.

Meštani mahale Vidinska dolina u selu Stubal, gde žive romske porodice, bili su u šoku videvši nesreću. Oni priznaju da se deca svakodnevno igraju u blizinu pruge, ali da su uglavnom oprezna.

– Uvek su tu pored pruge, igraju se, a mi znamo da kažemo: Bog ih čuva. Nije jasno šta se sad desilo. Sva deca osete voz, imaju osećaj od rođenja i zato do sada nikad nije bilo nesreće. Mogli su da izginu, a lekari kažu da se bore za njih. Otac je sa njima i javio je da su za sada dobro. Ljuta smo sirotinja, valjda će bog da pomogne – pričaju komšije porodice Demirović za "Vesti".

 

Majka dečaka je ostala u kući da brine o još troje dece i objašnjava da se sve desilo za tren, te da su mališani hteli da se slone sa pruge.

– Ne znam kako se stvorio voz. Počeo je da usporava, ali džabe. Sve se desilo za sekundu. Samo je decu sreća spasla, ništa nisam mogla da uradim. Gledala sam samo kako voz nailazi na moju decu, bila sam desetak metara od pruge – kroz plač priča nesrećna žena.

Vidinska mahala je naseljena Romima, a brojni mališani vreme prekraćuju igrama pored Južne Morave koja protiče sa druge strane pruge. Svakodnevno je prelaze po nekoliko puta.

– Mnogo je teško za život. Svi gledamo nešto da radimo, mnogi prose da bi preživeli, nema se puno vremena za decu – dodaje majka mališana.

 

Stanje ozbiljno, ali stabilno

Dečaci su prema poslednjim informacijama povređeni od vazdušnog udara voza koji je prolazio prugom. Oni se trenutno oporavljaju u Kliničkom centru Niš.
– Mlađi dečak je zadobio teške povrede glave i mozga i one su opasne po život. Stariji dečak zadobio je povrede glave i grudnog koša, takođe teške, ali nije životno ugrožen. Oni su pod stalnim nadzorom lekara – kaže dr Nebojša Stojanović, direktor Klinike za neurohirurgiju u Nišu za Vesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here