Pixabay.com

Tesla svojim kupcima godinama uopšte nije naplaćivao struju kada automobile pune na Superpunjaču i to je bio deo “paketa” uključen u cenu njihovih vozila.

Vlasnik Tesla automobila u Kini zaustavio se na Superpunjaču kako bi napunio bateriju u svom vozilu, ali je nakon punjenja ostao u neverici kad je video da račun za tu uslugu iznosi 3,8 miliona juana (preko pola miliona evra). Američki proizvođač električnih automobila objašnjava da je, očigledno, reč o grešci.

Tesla svojim kupcima godinama nije naplaćivao punjenje na Superpunjačima (Supercharger stanicama), što je praktično bio deo “paketa” uključen u cenu vozila.

Međutim, to se promenilo tokom poslednjih nekoliko godina kada je američka kompanija prešla na model plaćanja za dopunu baterije kako bi ubrzala implementaciju Supercharger stanica širom sveta.

Proizvođač električnih automobila iz Kalifornije obećao je da sistem plaćanja neće uticati na inače besprekorno iskustvo korišćenja Superpunjača. To je uglavnom i bilo tako, ali povremeno su stizale i vesti o određenim problemima. Ipak, ni jedan od njih nije bio ovih razmera.

Pomenuti vozač iz Kine izvestio je o ovom incidentu:

“Odvezao sam svoj Tesla Model 3 na Supercharger stanicu 27. februara, i nakon kratke sesije od 20-ak minuta, dobio sam obaveštenje o plaćanju naknade za punjenje u iznosu od 3.846.306 juana”.

Vlasnik vozila je odmah nazvao Teslin korisnički servis, a korisnička služba mu je rekla da je došlo do greške u sistemu nekih vozila i da tehničari rade na njenom otklanjanju. Nije jasno u čemu je bila greška, ali je bila prilično čudna jer je uključivala nekoliko aspekata aplikacije Supercharger.

Nakon 20-ak minuta punjenja, Supercharger je blokirao Model 3, ali s obzirom da je auto još bio priključen, sistem je nastavio da naplaćuje uslugu i to velikom brzinom.

Inače, do takvih naknada dolazi kada ljudi ostaju parkirani na stanici Superpunjača iako se vozilo više ne puni. One su tu da podstaknu vlasnike da brzo uklone svoje automobile nakon što završe sa punjenjem, kako bi oslobodili mesto za drugi Tesla automobil.

Međutim, u ovom slučaju je došlo do greške, koja je, barem nakratko, šokirala vozača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here