Vratiće se mladost na krajiška ognjišta

0

Tako je u parohijskoj crkvi Sv. Jovana Krstitelja u Patersonu, u Nju Džersiju, služen parastos srpskim žrtvama stradalim pre 19 godina u zločinackoj akciji "Oluja", koju je izvela hrvatska vojska i policija na Republiku Srpsku Krajinu 4. avgusta 1995. godine. U akciji je smrtno stradalo 1.960 Srba, najviše civila, a nekima od njih ni do dan danas nisu pronađeni posmrtni ostaci, niti su dostojno sahranjeni i vode se kao nestali. Parastos su služili sveštenici Vladislav Radujković i Zoran Radović, a u toku službe pomenuli su imena svih stradalih, odata im je pošta i zavet da neće biti zaboravljeni.

– Mi ne držimo molitve da bi samo sačuvali duše mučenika već se molimo i za zločince da se preobrate u pravednike, da okaju svoje grehe i da uvide kroz zločin koji su počinili da nikakvo dobro sa tim ne donose – istakao je paroh Zoran Radović.

 

Šaule podsećaju

Branka i Ilija su već prve godine u izbeglištvu u Srbiji organizovali parastos žrtvama "Oluje" u crkvi manastira Ljubostinja, pored Trstenika, a od 1998. od kad su se uselili u Ameriku svake godine organizuju parastos u nekom drugom gradu Amerike ili Kanada gde ima prognanih Srba i gde imaju srpske crkveno-školske opštine.

Parastos su organizovali već po tradiciji Branka i Ilja Šaula, Kordunaši koji su se 1995. godine takođe našli u izbegličkoj koloni od 250.000 prognanih Srba i danas su pronašli svoj dom u Americi.

– Ne smemo prepustiti zaboravu stradanja u "Oluji" za koja do sad ne postoji kazna. Ova molitva nije ništa drugo nego samo poziv naših mučenika, kroz nas, da ih ne ostavimo u mraku dok verno drže mrtvu stražu na ugašenim ognjištima Korduna, Like, Banije, pravoslavne Dalmacije i Slavonije. Jedina snaga koja može povratiti život našim ugašenim ognjištima je naša mladost, koja se nalazi razasuta po čitavom svetu, samo oni, odgojem, obrazovanjem, radom i verom mogu da budu garancija povratka i uspeha, a na nama je je da ih svesrdno podržimo i pomognemo u tome – naglasio je Ilija Šaula.

Ručak koji je pripremljen za pokoj duša krajiških mučenika pomogli su Neđo Kornjača, Savo Urukalo, Željko i Borka Šaran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here