Vesti
Folklorna grupa “Ravna Gora“ iz Dapta

Posle pune tri godine vratili su se “Veseli opanci“ i to na velika vrata!

Sabor srpskog folklora, kulture i tradicije, koji se tradicionalno organizuje u Vulongongu, održan je prošlog vikenda prvi put od novembra 2019.

Planirane manifestacije su 2020. i 2021. otkazane zbog strogih pandemijskih mera i zabrane okupljanja, pa je ovogodišnji skup očekivano privukao veliko interesovanje srpske zajednice iz okruga Ilavara i svih delova Sidneja.

Nastupe folkloraša pratila je puna sala

Prvi utisak je da je duga prinudna pauza samo još više doprinela da se različite generacije našeg naroda još više i čvršće okupe oko ove manifestacije.

Tako je na 21. po redu “Veselim opancima“ učestvovalo osam folklornih društava, od kojih su se mnoga predstavila s nekoliko ansambala.

Mnogobrojna publika bila je u prilici da vidi čak 36 izvođenja na sceni u Centru Ribonvud u Daptu, koji je ove godine bio tesan za sve koji su želeli da prisustvuju događaju i uživaju u tradicionalnoj muzici i igrama i druže se sa prijateljima iz drugih sredina.

Tokom sabora se predstavilo osam folklornih grupa

– Obe velike sale Ribonvud centra bile su male da prime zaista veliki broj posetilaca i ljubitelja srpske tradicije i folklora. Zahvalnost za prelepo i uspešno veče najpre dugujemo svoj deci koja su učestvovala i pokazala koliko se trude da oplemene svoj i živote svojih najmilijih negovanjem drevnih srpskih igara. Veliko hvala i njihovim neumornim roditeljima – istakao je otac Branko Bosančić, paroh Crkve Sveti Jovan Krstitelj iz Vulongonga.

Srpska pravoslavna Crkvena opština Sveti Jovan Krstitelj i njen folklorno-igrački ansambl “Srbija“ već duže od dve decenije tradicionalno organizuju “Vesele opanke“.

Ove godine su se pozivu organizatora odazvali: Crkvena opština Sveti knez Lazar iz Aleksandrije, Crkvena opština Sveti Sava iz Mona Vejla, Crkvena opština Sveti arhiđakon Stefan iz Ruti Hila, Crkvena opština Sveti Jovan krstitelj Dapto, folklorno društvo “Ravna Gora“ iz Srpskog centra Bonirig, KUD “Izvor“ iz Liverpula i Akademija “Krug“ iz zapadnog Sidneja.

Mališani “Ravne Gore“ iz Dapta

Mnogobrojni gosti su uživali u gostoprimstvu svojih domaćina iz Vulongonga, a ogroman doprinos dala je i Srpska škola Crkve opštine Sveti Jovan krstitelj.

– Naročita zasluga za organizaciju ovogodišnjih “Veselih opanaka“ pripada Draganu Petkoviću i svim roditeljima Srpske škole, koji su svojim pregalaštvom, trudom i zalaganjem učinili ovo veče ne samo posebnim, nego i po mnogo čemu nezaboravnim. Svima neka Gospod uzvrati blagoslovom i svojom izobilnom blagodaću – poručio je otac Branko.

Plakete za učesnike

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, gosti su uživali i u nastupu muzičara, na čelu sa pevačicom Draganom Lazić.

Po starom dobrom običaju, služeni su specijaliteti srpske domaće kuhinje, a manifestacija je uz dobro raspoloženje potrajala do kasnih večernjih sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here