Vratite Srbima pravo na život!

0

Svet ne sme da ćuti o zločinima: Štrahe i Dragan Marković Palma (drugi i treći s leva)
 

Dan nakon otvaranja teme u Skupštini Srbije, i u parlamentu Austrije juče se govorilo i o problemu bezbednosti Kosova. Temu je na sastanku sa liderima opozicionih partija, pokrenuo Dragan Marković Palma, koji sa delagacijom privrednika i studenata boravi u Beču.

 

Pale kuće, Priština ćuti!

Šefica poslaničke grupe Srpska lista u Skupštini Kosova Jasmina Živković, podvlači da je bezbednost Srba na Kosovu na niskom nivou.

– Od početka godine imali smo 74 napada na Srbe i njihovu imovinu, i 16 direktnih ataka na povratnike u Metohiji. Pale se kuće, kradu se stoka i poljoprivredne mašine, krade se šansa za život tih ljudi. Osim Ministarstva za zajednice i povratak niti jedna institucija na Kosovu niti reaguje, niti osuđuje, niti govori o ovome. Izostala je reakcija onih koji treba da se bave bezbednošću – istakla je Jasmina Živković.

Predsednik Skupštine grada Jagodine povodom nedavno održane utakmice između Srbije i Albanije izneo lični stav da "to nije provokacija, već teroristički akt" i pozvao Austriju da ne smanjuje kontigent Kfora na Kosovu.

– To je bio teroristički akt na Srbiju kada su iz vazduha na stadion spustili zastavu Velike Albanije, kojom Albanci smatraju i deo Grčke, Makedonije i Crne Gore. Mi samo hoćemo da Evropa ne koristi dvostruke aršine kada je reč o terorizmu. Neke države iz EU kažu da je to provokacija. Provokacija je za njih i kada se sruše i danas ruše manastiri na KiM, provokacija je za njih kada nam ubiju decu u Goraždevcu – kazao je Dragan Marković obraćajući se predsedavajućem austrijske delegacije, Hancu Kristijanu Štraheu.

Predsednik "plavih" u potpunosti se složio sa tom izjavom.

– Osuđujemo ono zbog čeka međunarodna zajednica ćuti, a to je stradanje sveštenika, Srba, razaranje manastira na Kosovu – kazao je Štrahe.

 

Austrijanci ostaju na Kosovu

Austrijski kontigent na Kosovu neće biti smanjen, možda će čak biti i povećan, kazao je Hanc Kristijan Štrahe, odgovarajući u razgovoru na temu broja austrijskih vojnika Kfora. Dragan Marković zamolio je Vladu Austrije da, kako partner NATO-a, ne smanjuje kontigent vojnika na prostoru Kosova i Metohije koji trenutno broji 520 vojnika. On je istakao da su Srbi koji žive na KiM veoma zadovoljni načinom na koji se vojnici iz Austrije ophode. Poslanik Georg Feter, portparol za pitanja odabran u Tim Štronahu kazao je da "Austrija mora ozbiljno da shvati svoj međunarodni angažman, i taj broj vojnika treba da ostane na Kosovu".

Tema je bila na dnevnom redu sastanka dan nakon što se u centru Đakovice dogodio novi napad na imovinu Srba. U ponedeljak je srušeno pet kuća porodice Stefić. Na pitanje "Vesti" zašto EU ne preduzima ništa povodom uzurpirane imovine Srba i rušenja njihovih kuća, Štrahe ocenjuje da je to – skandal!

– To jeste skandal, da međunarodna zajednica, Evropska unija, i mi čak, nažalost, kao Austrija nekako bespomoćno gledamo šta se trenutno dešava na Kosovu i Metohiji. Naprotiv, mi treba da što više i češće dižemo glas po tom pitanju. Srbima treba dati pravo na život i povratak imovine – rekao je on.

Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova za "Vesti" kaže da je "rušenje pet srpskih kuća u Đakovici akt usmeren protiv povratka i protiv osnovnih ljudskih prava".

– Dok se sa jedne strane Ministarstvo za zajednice i povratak trudi da Srbe na Kosovo vrati, da pomogne opstanak onih koji su ostali na Kosovu gradeći nove domove i renovirajući postojeće, određene institucije su suprotno tome krenule u rušenje povratka i svega što taj proces nosi. I dok je Đakovica još uvek zabranjeni grad za Srbe koji tamo ne mogu da odu ni na verski praznik, očekivao sam u najmanju ruku podršku lokalnih vlasti da se takva situacija promeni. Odgovor u vidu rušenja kuća prognanih Srba je akt za svaku osudu – kaže Jevtić.

O bezbednosti Srba na Kosovu, u utorak se govorio na Odboru za KiM Skupštine Srbije. Gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić izjavio da ni ta opština koja je "u nekoliko navrata isticana kao primer multietničke opštine na Kosovu" nije imuna na dešavanja u odnosima Srba i Albanaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here