Vratiti vojsku na jug Srbije

0

 

Očekuje još terorističkih napada na jugu Srbije: General-potpukovnik Ninoslav Krstić
 

On se svojevremeno nalazio na čelu Združenih snaga bezbednosti, koje su upravo tako funkcionisale, a za vreme svog kratkog postojanja imale su odlične rezultate. Dobra koordinacija i razmena informacija je, po njegovom mišljenju, najvažnija da bi se kriminalcima i teroristima koji deluju na jugu Srbije, području Kosova i Metohije i Makedonije stalo na put.
 

 

Sujeta ministara

Zbog čega su ukinute Združene snage?
"Ukinute su zbog sujete ministara. Ministar vojske nije hteo da deli odgovornost sa ministrom policije. Doduše, ljudi na tim funkcijama su se menjali, ali je problem ostajao. Ovako je valjda lakše jer mogu da optuže jedan drugog da nisu dobro obavili posao."

 

Zbog čega bi formiranje združenih snaga dalo bolje rezultate?
"Prvo, postojeća situacija je takva da svako radi zasebno. Policija funkcioniše komandnim lancom od MUP-a u Beogradu do policajca na terenu, vojska od Ministarstva odbrane pa do vojnika ne terenu, a zasebne komandne lance imaju službe vojne i državne bezbednosti. Osnovna ideja je da se na tom prostoru Bujanovca, Preševa i Medveđe naprave integrisane snage, gde bi postojao jedan komandni lanac, kao što je to bilo 2001. godine i gde bi se sve jedinice našle pod jednom komandom. Njima bi bili nadređeni premijer i predsednik Srbije. Time bi se dnevno pratila situacija na tom prostoru, dnevno reagovalo na određene pojave i predupredile stvari kao što je teroristički akt koji se nedavno dogodio."

Kakva bi tu bila uloga Koordinacionog tela za jug Srbije?
"Koordinaciono telo za jug Srbije bi imalo važnu ulogu jer se brine o ekonomiji. Upravo od ekonomskog razvoja zavisi dalja stabilizacija juga Srbije. Naravno, trebalo bi da budu uključene i međunarodne snage, da se koordinira a snagama na KIM, najpre sa Kforom, razmenjuju obaveštajne informacije, i da se uključi i Makedonija. Samo tako bi se zatvorio krug oko kriminalnih grupa koje imaju za cilj terorizam, a koje deluju na jugu Srbije, području Kosova i Metohije i Makedonije."

Očekujem nove napade

Da li očekujete da će se uskoro rasvetliti napad na policajca u Bujanovcu?
"Pre svega očekujem još ovakvih slučajeva. Sve je to povezano sa situacijom na KiM, pričom oko severnog dela Kosmeta i željom Prištine da ga stavi pod kontrolu. Kao argument za pritisak na Srbiju oni koriste situaciju u Preševu i Bujanovcu."

Koji učinak bi imalo dejstvo združenih snaga?
"To je već oprobana metoda, visoko ocenjena i od tadašnje vlade Zorana Đinđića, i od predsednika Vojislava Koštunice, ali i od međunarodnih snaga. Te, 2001. godine je Vojska Jugoslavije ugušila pobunu bez prolivanja krvi, bez osude sveta i ne vidim zašto se to ne bi vratilo. Recimo, operacija Orahovica, koju smo tada izveli, se izučava na američkoj vojnoj akademiji Vest point. Reč je o deblokadi sela u koje je bilo ubačeno oko 30 terorista."
 

Da li danas postoji inicijativa o formiranju jedinstvene komande?
"Ne znam. Postojala je do 2006, čak i do 2007. godine, ali bilo je tu ličnih interesa i sprega i to je ugašeno. Mislim da niko ne razmišlja sada o tome."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here