EPA-EFE

Dobra i loša vest stigla je čovečanstvu od osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa: prva optimistična, da se rizik od Covid-19 dramatično smanjio i druga, zlokobna, da će stići nova pandemija. Milijarder koji je pre više godina najavio pandemiju do koje je i došlo početkom 2020, kaže da će nova bolest verovatno biti prouzrokovana još jednim patogenom iz porodice korona, iz koje inače potiču i grip i Covid-19.

Sve što će se na tom planu dešavati, prema rečima naučnice dr Ane Gligić, virusologa, zavisiće od ljudskog faktora i klimatskih uslova. Neki virusi, kako ukazuje za “Vesti” vrebaju iz prirode, i to od onih poznatih poput groznice zapadnog Nila koju prenose komarci, pa širenje te zaraze zavisi od broja ovih insekata, do potpuno novih.

Opremiti laboratorije

– U prirodi postoji bar 1.500 virusa koji čekaju svoj red. Oni zavise od čoveka, a od pomoći im je zagađenje vode i vazduha, bez kojih inače ne bi opstao živi svet. Virusi, kao što znamo, nastanjuju i divlje i domaće životinje, čovek ih jede, kao što pije vodu – pojašnjava naučnica način na koji virusi mogu ugroze ljude.

Slaže se sa mišljenjem Bila Gejtsa da bi napredak u medicinskoj tehnologiji mogao da pomogne svetu da se bolje izbori sa novom pandemijom, ukoliko se sada investira u nauku. Dr Gligić smatra da se treba unapred pripremiti i opremiti laboratorijama za brzu dijagnostiku.

Gejtsova najava novog virusa je, imunologa dr Radmila Petrovića, iznenadila i uznemirila, jer je ta prognoza “plasirana kao pretnja”. Za “Vesti” kaže da ovaj milijarder ne treba da se bavi drugim, već samo kompjuterskim virusima.

– On nije medicinski stručnjak, ni virusolog, ni biolog, već čovek iz sveta elektronike. Jeste pre pet, šest godina najavio groznu pandemiju, ali sam tada mislio da govori o kompjuterskim virusima, a on je pričao o biološkim. Ovom novom najavom pandemije može da izazove sumnju da u dogovoru sa nekima radi da virusi iz prirode dođu u kontakt sa ljudskom populacijom – ukazuje naš sagovornik.

Različiti simptomi

Dr Petrović napominje da su analize pokazala da se priroda kovida-19 “ne slaže” se humanim virusima, a pravi različite simptome kod obolelih.

– Pokazalo se se da je to čudo od virusa, za koje se još ne zna da li je veštački ili su mu neki zli naučnici pripomogli da dobije osobine koje ga razlikuju od drugih patogena – kaže dr Petrović i ističe da su stručnjaci, kad je reč o kovidu, iznenađeni njegovim “ponašanjem”.

Dr Petrović nije sklon mišljenjima o brzom kraju korone, jer kako kaže, ovaj virus nas je “više puta prevario”. Da stanje sa koronom nije više tako dramatično, mišljenja je Ugur Sahin, suosnivač Bionteka, proizvođača Fajzerove vakcine, ali on ne vidi kraj virusa, već njegovu pojavu u talasima.

Na sve veću brzinu širenja virusa ukazao je infektolog Ameš Adaliz iz Centra “Džons Hopkins” navodeći da je nekada bila reč o “brzini glisera, a danas brzini mlaznog aviona”. Brže širenje, kako je kazao za “Helf”, olakšava veća gustina stanovništva, ali kako ističe, kao što su nekada veću zaraženost olakšavali nehigijena i neuhranjenost, danas to čine gojaznost i dijabetes.

Na ozbiljnost kovid-19 osvrnuo se Džonatan Kvik sa Djuk univerziteta u SAD. On je za “Gardijan” izjavio da je smrtnost korone znatno manja u odnosu na SARS, ali i dodao da se mnogo brže širi među ljudima i da je procenat smrtnosti od korone 34 puta veći nego od gripa.

Brzi kraj

Dr Ana Gligić veruje da će Covid-19 brzo biti obuzdan, jer s prokužavanjem ljudske populacije, sam sebe guši. Kaže da je ulaskom u čoveka virus ušao u slepu ulicu, a da je medicina tu da smanji tragediju.

– Prokuživanjem mu pomažemo da se uguši i da pandemija pređe u epidemiju, pa u endemiju – objašnjava naša sagovornica.

Gejts takođe veruje da Covid-19 više nije opasan, jer je populacija stekla određeni nivo imuniteta.

Respiratorna opasnost

Dr Radmilo Petrović smatra da ako bi došlo do nove pandemije to bi, prema njegovim rečima, mogao da bude neki od respiratornih virusa.

– Kuga i kolera koje su pre više vekova kosile stanovništvo, danas nisu nikakva opasnost. Kuga zahvaljujući tome što su nađena sredstva za uništavanje pacova i buva koji su širili tu bolest, a kolera jer se voda prečišćava – kazao je naš sagovornik.

Indijci najnepoverljiviji

Istraživanjem JuGov na 25.000 ispitanika u 24 zemlje, pokazalo se da u tezu da je korona virus samo mit ubačen od snažnih sila sveta i da, u stvari, ne postoji, najviše veruju Indijci, čak 30 odsto, a najmanje Britanci, Danci i Japanci, njih svega po četiri odsto. U JAR-u 23 odsto ne veruje da virus postoji, u Indoneziji petina ispitanih, Poljskoj 15, Turskoj 14 odsto, a u Mađarskoj, Rusiji i Brazilu 13 odsto. U Francuskoj, Australiji i Kanadi je deset odsto “nevernih Toma” u Grčkoj, SAD, Italiji i Španiji devet, a u Nemačkoj sedam odsto.