EPA/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se ne može složiti sa tezom da inicijative srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika predstavljaju pretnju miru.

– Ne delim ovakve izjave, smatram ih neosnovanim – rekao je Lavrov za sarajevsko Oslobođenje, odgovarajući na pitanje da li je tačno da Rusija favorizuje odnose sa samo jednim delom BiH, odnosno Republikom Srpskom, i da je to podrška snagama koje streme secesionizmu.

Lavrov je ocenio da je i bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko svojim potpuno neodgovornim ponašanjem u vezi sa izmenama Krivičnog zakona znatno pokvario unutrašnju političku klimu.

Ruski ministar smatra da je apsolutno neozbiljno dopustiti takvu, kako je rekao, “provokaciju bukvalno uoči ostavke, zalupiti vrata i ostaviti svima da sređuju posledice haosa koji je usledio”.

Prema rečima Lavrova, to je još jednom pokazalo da je institucija spoljnog protektorata u obliku visokog predstavnika ne samo prevaziđena, već se pretvorila u izvor problema.

– Davno je sazrela potreba da se ona likvidira i da se suverena Bosna i Hercegovina oslobodi od preteranog starateljstva koje je ponižavajuće za njene narode – rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da Rusija, kao jedna od država koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, izuzetno odgovorno pristupa svojim obavezama i pomno prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini.

– Zabrinuti smo zbog neviđenog pada nivoa međuetničkog dijaloga i poverenja u zemlji tokom celog postkonfliktnog perioda. Prema našem mišljenju, to je vezano za intenziviranje spolja podržanih pokušaja revizije dejtonske etno-administrativne arhitekture u korist unitarizacije i centralizacije Bosne i Hercegovine na štetu ustavnih ovlaštenja konstitutivnih naroda i entiteta – rekao je Lavrov.

Istakao je da je takva politika je izuzetno opasna po stanje u zemlji, regionu i Evropi u celini i da Rusija na to upozorava i partnere unutar Bosne i Hercegovine i spoljne igrače.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here