Vreme je da Srbija bude dobro mesto za investicije

0

"Vreme je da se Srbija stavi na svetsku mapu zemalja povoljnih za investiranje", rekla je ministarka finansija.

U okviru godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja se danas i sutra održava u Zagrebu, održano je i predstavljanje Srbije pod nazivom "Novi srpski model rasta – nove prilike za investicije".

 

Finansijske mogućnosti i potencijale Srbije za investiranje pred velikim brojem učesnika skupštine EBRD predstavili su ministarka Dragutinović, državni sekretar u ministarstvu ekonomije Dragijana Radonjić Petrović, Hildegard Gacek, direktorka EBRD za Srbiju i predstavnici banaka i privrede.

Dragutinovićeva je ocenila da situacija u Grčkoj ne može biti pretnja za procese u Srbiji, jer je budžetski deficit četiri odsto a javni dug 30 odsto.

I ona i Dragijana Radonjić Petrović govorile su o merama, pre svega smanjenju poreskih stopa i ubrzavanja pokretanja preduzeća koje Srbije preduzima kako bi privukla što više investitora.

"Naša komparativna prednost su niske poreske stope, a fiskalna politika je u poređenju s drugim zemljama odgovorna", rekla je Dragutinovićeva i dodala da je "pomogla i deprecijacija dinara, jer slabija valuta može da doprinese većem izvozu".

"Nakon deprecijacije, dobili smo jeftinu radnu snagu, što je jedna od naših komparativnih prednosti", rekla i je i najavila da će se za pola godine ili godinu pokazati kakav je napredak Srbija u stanju da napravi.

 

Ona je u izjavila posle predstavljanja Srbije, izrazila zadovoljstvo pohvalama koje je poslovnom okruženju u Srbiji izrekla Ljerka Puljić, direktorka "Agrokora", jednog od najvećih investitora u Srbiji, koja je pohvalila radnike u Srbiji kao odlične i istakla dobre odnose sa sindikatima.

"To su bile lepe reči jer mi treba da negujemo investitore, ali ne da investicije idu u nerazmenjiva dobra nego u razmenjiva. Upravo takva je i investicija Agrokora", rekla je Dragutinovićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here