Vreme je za karnevale!

0

 

Samba karneval u Rio de Žaneiru, ili najluđa žurka na svetu, tradicionalno se održava u februaru. Ove godine od 12. do 20. februara, više hiljada plesnih škola takmičiće se u latino plesu.

 

Za Brazilce, karneval je više od takmičenja i zabave. To je deo njihove tradicije, istorije, životnog stila. Žene se često podvrgavaju i plastičnim operacijama kako bi što bolje izgledale u karnevalskoj povorci.

 

Karneval počinje kada gradonačelnik preda ključeve grada karnevalskom kralju Momou: nakon toga sledi vatromet i mnogobrojne žurke na čuvenim plažama – Kopakabana i Ipanema, a ulice Rija bivaju preplavljene izvajanim tamnoputim lepoticama koje igraju vrući latino ples…

 

Stotine hiljada turista osam dana uživa u ekstravagantnim kostimima, latino muzici, originalnim koreografijama, senzualnim lepoticama…

 

 

Poslednje veče je spektakularno – plesači nastupaju na stadionu Sambadrom, a turistima je dozvoljeno da im se pridruže, ako plate, naravno.

 

 

Kostimi koštaju od 200 do 400 evra, a ‘ulaznica’ u povorku oko 200 evra.

 

Oni koji više vole intimniju atmosferu uživaju u kostimiranim balovima u hotelima. Cene ulaznica su različite i zavise od ranga hotela. Kreću se od 15 do 500 evra!

Venecija za romantične
 

 

Venecijanski karneval je sinonim za romantičan provod. Takođe se održava u februaru, a ove godine Trgu svetog Marka i ostale ulice ovog italijanskog ‘vodenog’ grada biće ispunjene maskiranim turistima od 6. do 16. februara.

 

Osim karnevalske povorke, ova manifestacija je čuvena i po mnogobrojnim muzičkim, pozorišnim i akrobatskim programima, ali i plesom do zore uz bubnjeve, konfete…

 

Ako se niste adekvatno pripremili ne brinite – ulični šminkeri će vam za nekoliko evra oslikati lice, a oni sa dubljim džepom mogu da kupe i kostim u mnogobrojnim specijalizivanim radnjama.

 

Omiljeni likovi samih meštana su čarobnjak Merlin ili tužni Arlekin.

 

Privatni balovi su priča za sebe, ali osim novca za ulaznicu, nekada vam j epotrebno i poznanstvo sa domaćinom ili barem njemu dragim gostom koji će vas uvesti.

 

 

Ako volite srednjovekovnu atmosferu nepropustite bal u palati "Ca Zanardi". Ulaznica košta 195 evra, dok je za onaj u ekskluzivnom hotelu "Danieli" 420 evra.

 

 

I lokalni kafei organizuju kostimirane zabave, a ulaz košta od 20 do 60 evra.

 

U Veneciju možete povesti i decu. Mnogobrojni klovnovi, mađioničari, lutkarske predstave… ostaće im u večnom sećanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here