Blagoslov je da bogoslužbeni život nije prestao

Vanredno stanje izazvano širenjem virusa korona pogodilo je i Srpsku pravoslavnu crkvu u Australiji. Odlukom Savezne vlade, a u cilju sprečavanja eskalacije zdravstvene krize, do daljeg su zatvoreni svi verski objekti. To, međutim, ne znači da Mitropolija australijsko-novozelandska nije dostupna za vernike i celokupnu srpsku zajednicu.

Snažna duhovna podrška nastavlja da stiže od episkopa Siluana i svih sveštenika, koji svakodnevnom molitvom i liturgijama iza zatvorenih vrata nastavljaju da šalju poruke ohrabrenja svim našim ljudima, pogotovo onima koji su najteže pogođeni situacijom.
Protojerej Miodrag Perić, starešina crkve Lazarice u sidnejskoj Aleksandriji, poručio je vernicima da i oni nastave s molitvama i da uvek posebno spomenu zdravstvene radnike.

– Svaki dan se molimo Gospodu da one koji su zdravi sačuva u zdravlju, da bolesne isceli i ozdravi, i pogotovo da blagoslovi lekare i sve koji pomažu da se ova pošast zaustavi. Naročito smo zadivljeni onim što po celom svetu čine zdravstveni radnici. Molitve zato prenosimo za one koji brinu o ljudskim životima, doktorima i medicinskim sestrama koji svoje živote rizikuju i žrtvuju da bi spasili druge – poručio je otac Perić.

Solidarnost izraz hrišćanske ljubavi: Protojerej Perić ispred crkve Svetog Lazara

Razumevanje za nadležne

On se obratio javnosti u ime Mitropolije i uz blagoslov vladike Siluana, ističući da Crkva u potpunosti poštuje restriktivne mere koje su uvele državne vlasti.

– Treba da poštujemo sve mere vlade, kako savezne, tako i vlada država i teritorija u kojima živimo. Mi se toga pridržavamo i imamo mnogo razumevanja za nadležne, jer ni njima nije lako. Oni su ti koji su odgovorni pred svima nama da se bore s ovom bolešću i njihova je procena da su ovakve mere razumne i neophodne. Mi to prihvatamo.

Otac Miodrag je istakao i da se službe u crkvama redovno održavaju, ali za sada vernici ne mogu da prisustvuju.

– Dok se situacija sa pandemijom ne smiri, crkve će biti zatvorene, ali će se liturgije i dalje održavati uz učešće jednog sveštenika i njegovog pomoćnika ili pojca. Dakle, službe su nastavljene u skladu s vladinim merama da najviše dve osobe mogu biti zajedno na javnom mestu. Dobro je da nije prestao bogoslužbeni život i da se održava makar na ovom nivou. I to je veliki blagoslov božiji da nismo odvojeni od svete tajne – kaže otac Perić.

Snažna duhovna podrška: Episkop Siluan, prota Perić i sveštenstvo

Pričešće je moguće

Svi vernici i dalje mogu da se pričeste, pogotovo pošto se bliži veliki praznik Vaskrs.

– Vernici mogu da kontaktiraju svoje parohijske sveštenike i da im daju imena koja žele da budu spomenuta u molitvama. Zbog ovog stanja imaćemo manji broj pričesnika nego obično. Svi koji imaju želju da se pričeste, to mogu da organizuju sa svojim parohijskim sveštenikom. Isto je u pogledu molitvi, moralne podrške ili nabavke sveća, tamjana i kojih drugih crkvenih potrepština. Svaka crkva i svaki sveštenik mogu da ponude rešenje.

Otac Perić poručio je svim vernicima i da pokušaju da skrate vreme provedeno uz televizor ili društvene mreže.

– Sada je period kad svi, pa i ja, provodimo vreme uz televizor i društvene mreže. Ali, i tu treba da imamo meru i da u vreme posta ograničimo vreme provedeno na internetu. Takođe i da mislimo šta ćemo slati drugima. Mnogo je raznih paničnih poruka, kojekakvih recepata i drugih stvari. Ali, u veri se ništa ne dešava magično. Nije dovoljno samo da prosledimo neku ikonicu ili molitvu putem društvenih mera. Ne zaslužuje se carstvo nebesko jednim klikom ili jednom molitvom – kaže prota Miodrag.

Bog je uz nas

Naglašava da je potrebno posvetiti život ljubavi prema Bogu i bližnjima.

– Umesto da delimo razne recepte, molitvice i lančane poruke na društvenim mrežama, bilo bi bolje da pozovemo prijatelje i rođake s kojima se odavno nismo čuli i videli, da se izmirimo s onima s kojima smo u zavadi, da se izvinimo onima koje smo možda uvredili. To bi svi hrišćani trebalo da rade, naročito u vreme posta.

Otac Perić je istakao i to da vera i nada ne smeju da nas napuštaju u teškim vremenima.

– Živimo u ovom društvu i delimo sve sa zajednicom čiji smo deo. Ista su nam osećanja i isti su nam strahovi zbog svega što nas je snašlo. Kao hrišćani treba to da prihvatimo. Imamo veru koja nas teši i nadu u pomoć i zaštitu Božiju. Svesni smo da Bog ne dopušta da pojedinac, narod ili zajednica dođu u iskušenja koja nisu u stanju da izdrže. Mi smo zato svesni da je sve ovo po našoj meri i da ćemo izdržati uz pomoć Božiju – poručio je prota Perić.

Nerado prenosimo liturgije

Od uvođenja restriktvnih mera, mnoge crkve prenose liturgije putem društvenih mreža, pružajući tako utehu vernicima koji ne mogu da dođu na službu.

– Prenose nerado činimo, pogotovo prenos svete liturgije, jer time gubi smisao pošto je to zajednica s ljudima i Bogom. Ali eto, makar simbolično ostvarujemo to jedinstvo jer ovo su vanredna vremena i tako treba da se ponašamo. Ne radimo mi ovo zato što želimo, već što nas je sadašnja situacija prinudila na to – poručio je otac Perić.

Poruka episkopa Siluana

Prota Miodrag preneo je i reči vladike Siluana ne samo našim ljudima u Australiji i na Novom Zelandu, već i u matici i irom sveta.

– Vladika šalje molitvene pozdrave celom srpskom narodu i moli se za naš narod u celom svetu, kao i sve ljude i za restanak ove pošasti koja je snašla celu planetu. Poruka episkopa Siluana je da ostanemo jaki u veri, da ne malakšemo uhom i da imamo nadu da će ovo proći. Zato treba da umnožimo molitve i dobra dela, pogotovo što smo u periodu časnog posta i hitamo ka velikom prazniku Vaskrsu.

Mere nisu protiv crkve

Otac Perić se osvrnuo i na pojedina mišljenja da zatvaranje verskih objekata ima pozadinu.

– Onima koji sumnjaju ili smatraju da su ove mere zatvaranja usmerene protiv Crkve, želim da kažem da ta primedba ne stoji. Sve i da je tako, bilo bi hrišćanski i ljudski da stradavamo s našom braćom, s našim komšijama. Ako oni ne mogu da izlaze iz kuća i da se slobodno kreću, i mi treba da se solidarišemo sa njima i da tako isto postupamo. To je izraz prave hrišćanske ljubavi.

Lepe uspomene: Vladika Siluan i njegov duhovni otac vladika Milutin

Molimo se za vladiku Milutina

Sve vernike širom Australije nedavno je pogodila vest da je od posledica bolesti Kovid-19 preminuo vladika valjevski ilutin. Nekadašnji episkop ovdašnje Mitropolije upokojio se posle kratke i teške bolesti, što je naročto pogodilo vladiku Siluana i sveštenstvo.

– Svima nam je žao i upamtićemo vladiku Milutina po njegovim duhovnim i ljudskim kvalitetima. Poznato je da je vladika Milutin bio episkop australijsko-novozelandski u periodu od 2003. do 2006. godine, a bio je i duhovni otac našeg sadašnjeg episkopa Siluana. Tužni smo, ali kao vernici mi verujemo u vaskrsenje i ponovni susret u večnom životu. Čuvaćemo ga u lepoj uspomeni i svi se molimo za njega – kazao je otac Perić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here