Tanjug
NASTAVLJENA TRADICIJA: Mališani u Sremskim Karlovcima lome pogaču

Još pre svitanja zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji oglasila su dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića! Svečano je bilo u svim domovima i svetinjama širom otadžbine i regiona, gde su se vernici okupljali tokom cele noći.

Jutarnja Božićna liturgija održana je i u Hramu Svetog Save u Beogradu, a služio ju je mitropolit daborbosanski i čuvar patrijaraškog trona Hrizostom. Službi je prisustvovao manji broj vernika nego ranijih godina i uglavnom su se pridržavali epidemioloških mera. Pročitana je i poslanica Sinoda SPC:

“Neka ovaj Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje”, poruka je u Poslanici.

U čast rođenja Isusa Hrista, božićne liturgije služene su i u našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, a praznik je u srpskim sredinama protekao u miru.

A kako božićni običaji da svaka kuća ima položajnika, ovu uloga u šestočlanoj porodici Dejana Rašića iz sela Dobrotina u opštini Gračanica pripala je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković bio je položajnik šestočlanoj porodici.

Petković je Rašićima, tokom paljenja badnjaka, poželeo dobro zdravlje, svako blagostanje i istakao zadovoljstvo što je na najradosniji hrišćanski praznik u Gračanici i na centralnom Kosmetu.

– Dolazio sam ovde i ranije, ali prvi put sam sada ovde na centralnom Kosmetu kao direktor Kancelarije za KiM i to baš danas na najradosniji hrišćanski praznik Božić, i da sam bio položajnik ovom čestitom domu kojem želim svaku radost i sreću, a svim našim Srbima na Kosmetu pre svega mir, radost i ostanak i opstanak na ovim prostorima zajedno s našom državom – rekao je Petković sa kojim je porodicu Rašić posetio i predsedik opštine Gračanica Srđan Popović.

U susret obeležavanju najradosnijeg praznika i dan ranije u pravoslavnim hramovima širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore održano je tradicionalno paljenje badnjaka i služene su liturgije. Badnjak je tradicionalno naložen i ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u prisustvu sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i, ovog puta, znatno manjeg broja vernika u odnosu na prethodne godine.

Ova tradicija nije izostala ni u Srpskoj. Vladika banjalučki Jefrem služio je liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a liturgiji je prisustvovala i predsednica RS Željka Cvijanović.

Paljenje badnjaka ispred Crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici

Narod na ulicama Crne Gore

Iako su Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka saopštile da, u skladu sa propisanim merama, neće organizovati uobičajeni program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, građani su se samostalno okupili na ulicama širom Crne Gore. Građani su se okupljali u kolonama mašući zastavama. Pojedinci su čak palili i baklje obeležavajući tako Badnji dan.

Dostojanstveno čuvaju ognjište

Arno Gujon je za veliki praznik ponovo sa Srbima u regionu. Ovog puta v. d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu najradosniji praznik Božić i Badnje veče proveo je sa Srbima u Dalju u Hrvatskoj. Gujon je na Badnji dan obišao Sabornu crkvu Svetog Dimitrija u Dalju i razgovara sa Njegovim preosveštenstvom episkopom Heruvimom o stanju srpskog naroda i srpske crkve u Hrvatskoj. Saborna crkva Svetog Dimitrija je središnja crkva u Eparhiji osečko-poljskoj i baranjskoj, a ujedno i najveći pravoslavni hram u ovom delu Hrvatske.

Gujon je u Dalju posetio i šestočlanu srpsku porodicu Milanović i baku Milicu Osić u selu Trpinje kako bi zajedno proveli Badnji Dan.

– Bilo je dirljivo i potresno pričati sa njima, o odrastanju i životu u ovom delu Hrvatske, o njihovim problemima, ali i nadanjima. U njima sam prepoznao istu snagu i radost života koje krase Srbe s Kosova i Metohije. Iako žive u teškoj materijalnoj situaciji, oni svojim primerom pokazuju kako možemo dostojanstveno čuvati svoje ognjište i prenositi ga svojoj deci – rekao je Arno Gujon.

Gujon je prisustvovao večernjem bogosluženju s paljenjem badnjaka u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju, a na Božić i Božićnoj liturgiji u manastiru Uspenja Bogorodice.

Sa Gujonom je u službenoj poseti Osječko-baranjskoj županiji bila i narodna poslanica Sanja Lakić.