pixabay.com
Ilustacija

Prvog dana februara sa 18 stepeni oboren je rekord od kada se meri temperatura. Mnogi su spremno dočekali taj vremenski preokret i uživali. Međutim, već danas se očekuje pad temperature i sneg. Vladimir Đurđević, klimatolog sa Instituta za meteorologiju PMF-a, kaže za RTS da su visoke temperature posledica klimatskih promena, ali i da je zima na samom kraju.

– Ova zima je toplija nego većina zima iz prošlosti, tako da to jeste posledica globalnog zagrevanja – da imamo sve toplije i toplije vreme i toplije zime. S druge strane, znamo da je zima godišnje doba u kojem oscilacije temperature mogu da budu veće nego tokom leta. Ova zima će biti između dva i tri stepena toplija nego neke zime iz prošlosti- naveo je Đurđević.

Prvog februara je, kaže, probijen temperaturni rekord.

– Prvi februar je bio najtopliji od kada postoje merenja- istakao je Đurđević.

Ove godine će, kako je napomenuo, biti pokoja pahulja snega u Beogradu, možda na jugu Srbije.

– U noći koja je pred nama verovatno će biti neke susnežice, ali pravog snega neće biti- kazao je Đurđević.

Na više lokacija u Srbiji bile su izrazito visoke temperature.

– To je, recimo, četiri ili pet stepeni toplije od očekivanih najviših temperatura. Odstupanje je bilo prilično veliko, i ne samo kod nas. Cela jugoistočna Evropa je bila pod tim toplotnim talasom- naveo je Đurđević.

To utiče ne samo na ljude i životinje nego i na biljke.

– To jeste problem za poljoprivrednike. Zato što su zime postale toplije, i vegetacija kreće ranije. To što smo u proseku topliji ne znači da mraz ne može da se pojavi kasnije. Ako ranije krene vegetacija, a temperature budu niske, sve to može da izmrzne- kazao je Đurđević.

Zahlađenje koje sledi je, kako je istakao, školski primer prolaska hladnog fronta koji dolazi sa severozapada.

– U Beogradu sa susnežicom, na severu zemlje su i manje šanse da se pojavi susnežica, a na jugu neka klasična slika sa snegom. U toku sutrašnjeg dana treba očekivati malo jači vetar- istakao je Đurđević.

Prema srednjoročnim prognozama Evropskog centra za prognozu vremena, ova zima je pri kraju.

– Do kraja meseca treba da očekujemo temperature koje su u proseku više nego inače. Imaćemo jedan period zahlađenja sa jutarnjim temperaturama ispod nule, ali daleko od nečega što je prava zima i neće se desiti hladni talas sa niskim temperaturama ili ledenim danima- naveo je Đurđević.

Za poslednja 24 časa temperature će pasti za čak 20 stepeni.

– Kako stoje prognoze ostaćemo u nekom toplom režimu i tokom proleća. Priča o klimatskim promenama je uvek tu i uvek su veće šanse da očekujemo da naredna sezona bude toplija nego u prošlosti- zaključio je Đurđević.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here