Vrhovni sud Britanije poput američkog

0

Svečanosti u novoj zgradi suda u Londonu prisustvovala je i kraljica Elizabeta II, uz prisustvo oko 200 sudija, ministara i drugih zvaničnika iz celog sveta.

 

Sudije Vrhovnog suda Velike Britanije, njih 11, s obzirom da je jedno mesto još uvek upražnjeno, zamenilo je do sada svima prepoznatljive crvene ogrtače i perike novim ceremonijalnim crnim ogrtačima, ukrašenim zlatnim vezom i trakama.

 

Do sada je ulogu suda najviše sudske instance u Velikoj Britaniji imala komisija Donjeg doma Britanskog parlamenta, koji je, pored zakonodavne, imao i pravosudnu funkciju.

 

U skladu sa ustavnom reformom iz 2005. godine, sada je organizovan novi Vrhovni sud Velike Britanije, koji u velikoj meri podseća na Vrhovni sud SAD. Interesantno je to što je američki zakon u suštini zasnovan na britanskom zakonu, a sada je, kako se navodi u listu, "matična zemlja krenula stopama svog potomka".

 

Novi sud koji je bi trebalo da predstavlja savremenu nadgradnju pravosudnog sistema, sa jednostavnijom strukturom, a krajnji cilj je, prema rečima njegovog predsednika Nikolasa Filipsa, da se čitav proces učini "transparentnijim". Međutim, mnogi pravni stručnjaci smatraju da će ovako ustanovljen sud neizostavno dovesti do većeg sukoba između sudija i vlade, pišu britanski mediji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here