EPA/Jim Lo Scalzo

U Stejt department je stiglo mnoštvo poruka i čestitki za izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena, ali mu administracija još uvek aktuelnog predsednika Donalda Trampa brani pristup tome, kažu dobro upućeni zvaničnici u američkom ministarstvu spoljnih poslova, piše CNN.

Tradicionalno, Stejt department podržava sve komunikacije novoizabranog predsednika zbog čega su mnoge zemlje tokom vikenda počele da šalju poruke Stejt departmentu.

Međutim, pošto Trampova administracija uskraćuje Bajdenu pristup resursima Stejta jer Donald Tramp odbija da prihvati njegovu pobedu, na desetine novih poruka još nisu dostavljene pravom primaocu.

Bajdenov tim je u kontaktu sa stranim vladama bez angažovanja Stejt departmenta i on je već imao više telefonskih razgovora sa svetskim liderima, uključujući kancelarku Angelu Merkel i kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Međutim, oni rade bez logističke i prevodilačke podrške koju pruža operativni centar Stejt departmenta.

– Oni bi više voleli da koriste resurse Stejt departmenta – rekao je jedan izvor dobro upućen u situaciju koji je primetio da je Bajdenov tim naišao na neočekivani izazov kada je reč o organizovanju telefonskih razgovora.

Ne samo što Stejt department blokira ove resurse Bajdenu, već je i državni sekretar u utorak odbio da prizna Bajdenovu pobedu rekavši da će biti “glatke tranzicije do druge Trampove administracije”.

Bajdenu se uskraćuju i iste obaveštajne informacije koje predsednik dnevno dobija, dodaje CNN.

Kada su strani lideri počeli da uviđaju da Stejt ne može da ih dovede u kontakt sa Bajdenom, njihovi timovi su stupili u kontakt sa bivšim diplomatama Obamine administracije kako bi im pomogli da pošalju čestitku Bajdenovu, rekli su izvori.

Ova praksa je u suštoj suprotnosti sa tranzicijom između administracija Baraka Obame i Donalda Trampa. Tada je tek izabrani predsednik Tramp odlučio da ne koristi resurse Stejt departmenta.

Umesto toga, telefonske razgovore je vodio iz svoje Trampove kule i odbijao pomoć vlade i koordinacionog sistema što znači da su prevodioci i drugi službenici satima sedeli bez posla tok je Tramp sam telefonirao, ispričao je svojevremeno jedan zvaničnik Stejta za CNN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here