Pixabay

Avena barbata je vrsta divljeg ovsa poznata pod zajedničkim nazivom vitki divlji zob. Ovaj divlji ovas je naučio da se prilagođava širokom spektru okruženja, a njegovi evolucioni mehanizmi dali su mu ogromnu prednost u odnosu na druge vrste ovsa.

Dom ove biljke su Centralna Azija i Sredozemni basen, ali se vremenom proširila širom planete, od Novog Zelanda i Južne Afrike do Urugvaja ili Finske. U Severnoj Americi najbolje uspeva u Kaliforniji, gde je prepoznata kao opasan invazivni korov koji je istisnuo autohtone trave. Razlog za taj pobednički marš preko Zemlje bila je njegova sposobnost da „hoda“ i da se „sakrije“.

Svaki klas je opremljen neobično dugačkim i tvrdim osjem. Ovaj dodatak je karakterističan za mnoge žitarice i niz drugih biljaka, ali ga samo nekoliko koristi u punoj meri. Najčešće je uključen u fotosintezu i štiti seme od spoljašnjih uticaja, ali kod ove biljke takođe obavlja funkciju „udova“.

Kada zreo klas padne na zemlju, počinje da traži pravo mesto. Pod vrelim suncem, osje se uvija, a kada dobiju vlagu, ispravljaju se, pomažući klasu da se kreće. Ona nastavlja svoj put sve dok ne pronađe idealno sklonište – pukotinu ispod kamenja ili duboku pukotinu u zemlji, gde se uspešno zakopava, prenosi Nacionalna geografija.

Zahvaljujući ovoj veštini, avena barbata ne samo da je uspešno osvajala nove teritorije, već je i izbegavala poljoprivrednike skrivajući se pod zemljom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here