pixabay.com

Visokoproteinski, obični, s ukusom, bez laktoze i s malo ugljenih hidrata samo su neki od vrsta jogurta koji su ponuđeni na tržištu, da bi se ispunila opcija za različite preferencije i zdravstvena stanja ljudi.

Iako je raznolikost dobra, nažalost, mnoge dostupne opcije su poprilično siromašne, a ponekad i štetne, kad je reč o sastavu hranjivih materija.

S obzirom na to da postoji toliko opcija koje su prepune šećera i veštačkih sastojaka i sadrže malo proteina, postoje karakteristike koje morate imati na umu kada birate jogurt za svoje domaćinstvo. Na primer, jedna od najnezdravijih vrsta jogurta koju možete kupiti je ona koja ima puno dodatnog šećera i vrlo malo proteina.

Šećer je jedan od zabrinjavajućih sastojaka na popisu s ambalaže. Dok neki brendovi u svojim proizvodima koriste veštačke zaslađivače kako bi ih prodali kao niskokalorične, mnogi drugi brendovi plasiraju vrste bogate šećerom kako bi zadovoljili preferencije dece i odraslih.

Dodatni šećer može povisiti krvni pritisak, povećati hroničnu upalu i dovesti do debljanja, dijabetesa i bolesti masne jetre, a sve je to povezano s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne konzumiraju više od 25 grama dodatog šećera dnevno, dok bi muškarci trebalo da ograniče unos na 36 grama. Dok većina vrsta jogurta imaju određenu količinu dodatog šećera, opcije bez laktoze obično su iznenađujući krivac unosa prekomerne količine šećera.

“Mnogi ljudi automatski misle da je opcija bez laktoze zdravija, međutim, to su vrste koje mogu biti najnezdravije”, tvrdi nutricionistkinja Melisa Rifkin.

Ona kaže da neke opcije sadrže čak oko 70 odsto dnevnog preporučenog unosa za žene, i to samo u jednoj porciji.

Ove velike količine šećera uobičajene su među jogurtima bez laktoze, a neke veganske opcije takođe mogu sadržati malo proteina, čak samo oko gram po porciji, što je gotovo beznačajna doza.

Stoga, kombinacija velikih količina šećera i vrlo niskog sadržaja proteina čini nepoželjnu i nezdravu opciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here