Miloš Vučević

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da ga brine što Zapad vidi Zajednicu srpskih opština (ZSO) kao neku nevladinu organizaciju, otprilike kao dobrovoljno vatrogasno društvo.

On je to rekao za Euronews Srbija, odgovarajući na pitanja o pojačanom insistiranju Zapada da se ZSO formira, a što je i jedan od ključnih zahteva Beograda.

– To me brine kada čujem da Fondacija Fridrih Ebert piše statut ZSO. Nemačka nevladina organizacija piše statut ZSO, a ne pišu Srbi sa KiM – rekao je Vučević.

Upitan ko treba da piše taj statut i da li mi već imamo napisan, on je rekao da Kancelarija za Kosovo i Metohiju ima kapacitete, ali da moraju da se pitaju Srbi sa Kosova.

– Nije poenta da se to formira da bi se formiralo, u Briselskom sporazumu su definisane stvari koje bi trebalo da se razrade kroz statut, mi ne pričamo o nevladinoj organizaciji. ZSO mora da ima nadležnosti koje su definisane kroz Briselski sporazum – kazao je ministar.

On je dodao da se pre svega insistira na njihovim nadležnostima po pitanju bezbednosti, strukture policijskih snaga, sudskoj nadležnosti, administrativnim odlukama, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Vučević je govorio i o odnosu SAD prema Srbiji, kao i o njegovoj ranijoj izjavi da je u poslednja tri meseca po pitanju KiM pozicija SAD bila korektnija nego nekih evropskih država, dodajući da oni nisu napustili svoju zvaničnu politiku i agendu u kontekstu nezavisnosti Kosova i da tu ne treba da bude zablude.

Ministar je poslednju krizu na Kosovu ocenio kao veoma napetu i dodao da je samo jedan incident, onaj u Štrpcu, mogao možda da dovede do sukoba.

– Sva sreća da Stefan i Miloš Stojanović u toj nesreći nisu poginuli. Kada tako pogine jedno dete ustane narod. Neko opali metak na kosovsku policiju ili ovi uzvrate… Nezaustavljivo –  rekao je on.

Dodao je da se nada da je KFOR sposoban da zaštiti Srbe na KiM i podsetio da oni garantuju da je to tako. Na pitanje u kakvim smo odnosima sa KFOR-om, ministar je rekao da su korektni i da je komunikacija svakodnevna.

1 COMMENT

  1. Пробудите се из сна
    Запад је албански спонзор
    ЕУ је лаж
    Они који су тоне уранумијских бомби бацили на све Гдје живе Срби
    Са њима не постоји могућност
    Договора

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here