Miloš Vučević

Srbija treba da istraje na zahtevu da se deo njenih vojnika i policajaca vrati na KiM, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Ministar je ocenio da je ovo težak period za Srbiju i da smo, kao država i narod, izloženi velikim pritiscima.

Vučević smatra ”da smo na korak od toga da Priština krene u konačni obračun sa Srbima”, ali i veruje da će KFOR ispuniti svoju misiju i obezbediti mir i sigurnost.

Naglašava i da Srbija ima razrađene planove za svaki mogući scenario i da neće dozvoliti novu “Oluju”. On je rekao da pozicija i položaj srpskog naroda na Kosovu nije jednostavan, ali da to ne znači “da treba da kukamo i jadikujemo”.

– Srbija ima svoje crvene linije i one su danas vrlo vidljive i svima jasne, da tu više niko nema zabludu. Užasno je pogrešna pretpostavka da Srbija ne zna šta radi, da nema planove, da nema strategiju u zavisnosti od razvoja događaja. Imamo. Mi se samo ponašamo pristojno i pokušavamo da sve vratimo u okvire dijaloga, razgovora koliko god da su oni mučni, koliko god da je neprijatno sedeti za stolom sa osobama poput Kurtija – naveo je Vučević.

Na pitanje kako komentariše izjavu specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da su SAD snažan garant bezbednosti na KiM kroz učešće u KFOR, Vučević odgovara da Srbija od KFOR očekuje da iste, ako ne i jače garancije za mir i bezbednost, pruži i srpskoj zajednici na KiM.

Da li se KFOR može verovati kada kaže da neće dozvoliti nasilje pitanje je bez odgovora, ali, kako kaže ministar, ”nemamo drugog sagovornika na tu temu”.

– Od njih očekujemo da deluju u skladu sa svojim mandatom, da osiguraju mir i bezbednost i da se ne bave političkim pitanjima i statusom naše južne pokrajine – kazao je Vučević.

On je istakao da Srbija ostaje posvećena političkom dogovoru, dijalogu i miru, ali i da ima razrađene planove za svaki mogući scenario. Novu “Oluju” , kako je rekao, nećemo dozvoliti, a Srbe sa Kosmeta pozvao je da izbegnu svaki sukob sa KFOR i EULEKS.

Ministar je takođe kazao da je, uz političke i bezbednosne posledice, rat u Ukrajini uticao i na proces opremanja Vojske Srbije.

Dogovorene, čak i plaćene porudžbine iz Rusije i Kine su na čekanju i za sada se ne nazire mogućnost realizacije tih ugovora. Ispada, kako ocenjuje, da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji u stvari pogodile nas.

Problem postoji i sa transportom naoružanja iz Kine, a kada tražimo da sklopimo ugovore o nabavci sa zapadnim zemljama, nema odgovora ili slede uslovljavanja, naveo je ministar.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here