EPA/ANDREJ CUKIC
Aleksandar Vučić (Foto: arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da ne očekuje da rasprava o Kosovu i Metohiji u Savetu bezbednosti UN 10. juna rezultira zaključcima ili konkretnim efektima, ali da će, kako je istakao, samit u Parizu 1. jula biti važan, pod uslovom da ga bude.

– Ne mogu da znam (da li će biti sastanka), jer znam da sada traju njihove (nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona) konsultacije sa Amerikancima, znam da razgovaraju međusobno i da znaju da ne sme da se dozvoli da Pariz bude katastrofa. Ako se bude videlo da se ide u tom smeru, ko zna da li će se Pariz i dogoditi – rekao je Vučić za RTS.

Predsednik je ponovio da će u Parizu stav Beograda biti jasan, nepromenjen i apsolutno racionalan i civilizacijski razuman – da Priština ukine takse na srpsku robu, kako bi se išlo u dijalog, da se pokuša da se postigne kompromis.

– Ali, da postignemo kompromis tako što ćete vi da kažete – “Kosovo je u ovim granicama“ a ja ću da ponovim istu rečenicu – “Ja smatram da je Kosovo deo Srbije“, “Vi da je nezavisno, i šta ćemo onda? Pošto se svi u svetu prave blesavi kada to slušaju, nije problem – možemo i mi tako, iako to ne odgovara nama i našem ubrzanom rastu – konstatovao je Vučić.

On je ukazao da na dobre ekonomske rezultate Srbije, da će rast za 2018. godinu nakon izvršenih korekcija biti 4,5 odsto, dok je rast u prvom kvartalu ove godine 2,5 odsto.

Kako kaže, Srbije polako ide ka sve boljim brojevima, što je odlična vest za penzionere i radnike, jer će biti povećanja, budući da penzije i plate rastu proporcionalno ekonomskom napretku.

– A, za to moramo da imamo mir i stabilnost i politiku pod kontorlom. Da imamo racionalan pristup rešavanju problema, a ne da ulazimo u dodatne sukobe. Koliko možemo, čuvajući dostojanstvo i ponos našeg naroda, mi ćemo iz tog mulja u kom bi albanski lideri hteli da nas drže, pokušati da pebegnemo. A, da li ćemo uspeti, videćemo – zaključio je predsednik Srbije.

1 KOMENTAR

  1. Ne daj Kosovo i tačka.Čvrst stav zauzeti,jer smo u pravu a oni nek izmišljaju i dalje uslove.Inače ovi dijalozi i nisu ništa drugo do uslovljavanja Srbiji i pretnji Srbiji.Ma postoji i ostali deo sveta.Nisu oni svet.Oni su samo malo manje parče onog što predstavlja svet.I kraj priče.Ako prihvataju naše uslove,mogu pregovori,ako ne dovidjenja zauvek.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime