FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi nova dečja bolnica “Tiršova 2” trebalo u potpunosti da bude završena na proleće 2025. godine, i da je to jedan od najvažnijih projekata, jer ako ne ulažemo u zdravlje naše dece, kao da nismo uložili ni u šta.

– Ovo mesto za izgradnju dečje bolnice je impresivno, ogromne veličine, veće od fudbalskog terena – konstatovao je Vučić koji je radove na izgradnji obišao sa evropskim komesarom Oliverom Varheijem.

Vučić je ukazao da bi pripremni radovi, koji su i najkomplikovaniji, trebalo da budu gotovi do novembra, nakon čega se kreće u izgradnju neophodnih kapaciteta.

Na ukupno 60.000 kvadrata prostiraće se nova bolnica, od čega će na 40.000 biti medicinski prostor, a ostalo je predviđeno za garaže, magacine, parkinge, sve što je potrebno, da bi jedan ovakav “klinički centar za decu” mogao da postoji.

– Ovo je mesto gde su sve bolnice, gde smo mnogo uradili, mnogo napravili. Klinički centar Srbije je impresivan, ali bez centra za lečenje dece, ne bi bio dovoljan, jer ako ne ulažemo u zdravlje dece, kao da nismo uložili ni u šta. Onda malo šta vredi – poručio je Vučić.

Ukazao je da je Evropska unija za projekat izgradnje dečje bolnice izdvojila 35 miliona evra, poklona za Srbiju, zbog čega im je veoma zahvalan.

– Oni nama daju za džabe 35 miliona evra, da bismo mi izgradili velelepnu bolnicu. To je fantastična stvar i ogromna vrednost njihove podrške – rekao je Vučić.

On je naglasio da će Tiršova 2 biti najmodernije urađena bolnica, sa najsavremenijom opremom, i tehnologijama za lečenje dece, ne samo u Srbiji, već sve dece u regionu.

– Verujem da ćemo do proleća 2025. godine imati potpuno novu bolnicu – rekao je Vučić i dodao da se ideja stara decenijama sada ostvaruje.

– Trebalo je da prođe 33 godine od razumevanja da nam je nešto potrebno, do akcije – dodao je Vučić.

Zahvalio je svima koji su angažovani na ovom projektu i zamolio ih da sve ubrzaju, kako bi radovi bili gotovi na vreme, a posle, kaze, od velikih projekata sledi izgradnja Onkologije.

U tom kontekstu, obratio se Varheiju i rekao mu da će i za to tražiti sredstva od EU.

– Gledajte koliko para imate, bićemo zahvalni za pomoć. Da se i vi ponosite nama, kao zemljom kandidatom, a i mi vama – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here