EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Aleksandar Vučić i Bojko Borisov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle Bledskog foruma u Sloveniji govorio je o nastavku dijaloga sa Prištinom u Beloj kući, ali i o rezultatima izbora u Crnoj Gori.

On je rekao da „ne prihvatamo jezik ucena o Kosovu“ i da se „dijaloga nikad nismo plašili“. O crnogorskim izborima kazao je da da Srbija nema nikog bližeg od njih.

Želimo da nastavimo dijalog sa Prištinom u okrilju Brisela, ali idemo u Vašington da razgovaramo o svim ekonomskim temama i verujem da možemo da postignemo dogovor o pitanjima koja su od značaja za obe strane, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija „ne prihvata jezik ucena“.

– Imali smo odličan razgovor sa Merkelovom, Lajčakom, domaćinima u Sloveniji. za jedan racionalan pristup dobili smo podršku od Merkelove. Razgovora i dijaloga nikada se nismo plašili i time pokazujemo svoju snagu – rekao je Vučić.

Vučić je prokomentarisao i rezultate izbora u Crnoj Gori i rekao kako je „važno da se svest srpskog naroda podigla, a da je sve drugo na građanima Crne Gore“.

– Ne verujem u bilo kakvu nestabilnost i sukobe, opasne su izjave političara koji to najavljuju. Zadovoljan sam smirenom i racionalnom reakcijom Srbije. Crnoj Gori želim svu sreću, mi bliži od njih nemamo – dodao je Vučić i poručio da „mir i stabilnost moramo da čuvamo“.

Predsednik Srbije rekao je i da je imao danas odličan telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i da ga je ohrabrila pred put u Vašington i Brisel.

On je dodao da je „očigledno da se rađaju nova, drugačija viđenja situacije u Evropi“.

– Ja sam kao predstavnik relativno male zemlje bio uzdržan po tim pitanjima, ali sam ukazao na dvostruke aršine i licemerna rešenja, očekujući poštovanje EU, koje mi ukazujemo prema njoj, u želji da budemo deo EU što je moguće pre – rekao je Vučić posle panela na kojem je učestvovao sa više evropskih lidera.

On kaže da se na panelu mnogo toga moglo pročitati i između redova.

On je naveo da je bugarski premijer Bojko Borisov govorio sasvim iskreno o tome da nije postojalo solidarnosti u Evropi, što je, podseća Vučić, on govorio na početku pandemije koronavirusa.

Vučić je podsetio da je premijer Češke Andrej Babiš na panelu rekao da bi Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i Srbiju odmah trebalo primiti u Šengen, što bi, kako je rekao predsednik Srbije, za građane i privredu značilo mnogo, pre svega prekogranični promet bez ograničenja i zaradu ekonomije.

Dodao je i da je premijer Mađarske Viktor Orban sa puno poštovanja govorio o Srbiji i o važnosti ulaska Srbije u EU, i zbog bezbednosnog aspekta.

Predsednik Srbije izjavio je i da je na Bledu imao otvoren i iskren sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je rekao da je Lajčaku preneo koji su ciljevi Srbije, a to je, dodaje, pre svega ispunjavanje Briselskog sporazuma, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

„Veoma poštujem što Lajčak govori o normalizaciji odnosa. Ta normalizacija odnosa je i pravno i politički drugačija od onoga što govori Priština i neki drugi“, rekao je Vučić.
Govorili su, dodaje, i o kompromisnom rešenju između Beograda i Prištine, kako doći do tog rešenja, kako da se Srbija izbori za svoje interese, kako Srbiju uvesti u EU i kako obezbediti građanima Srbije da budu uspešniji.

Vučić je naveo i da je čuo nove ideje za region.

– Prvi put sam slušao druge ideje koje se tiču regiona, ne samo odnosa Beograd-Priština, već i BiH. Očigledno mnoge zemlje ljudi smatraju da je vreme za različite vrste promena u Evropi, da je pandemija kovid 19 ubrzala promene, a mi moramo da gledamo kako da se u svemu tome pronađemo – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here