Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će planirana izgradnja brze pruge od Beograda do Niša biti završena 2026. godine i da će za manje od četiri godine građani moći od Beograda do Niša da stignu vozom za samo dva sata.

– Kao da je u pitanju druga država – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa realizacijom železničkih projekata u Nišu.

Vučić je istakao da će uskoro krenuti i izgradnja železničke obilaznice oko Niša, kao i da zna da to najviše zanima građane Niša pošto im pruga prolazi kroz centar grada, kao i da je rok za završetak te obilaznice decembar 2024.

Predsednik je naglasio da je, ipak, izgradnja brze pruge koju će dobiti Niš ubedljivo najvažniji projekat, jer se sa stim Niš stavlja na mapu jednog od najvažnijih mesta od Beča do Istanbula.

– Tek onda Niš dobija puni značaj kao saobraćajni čvor – dodao je Vučić.

Kaže da će obilazna pruga oko Niša biti duga 22 kilometra i da je vrednost tog projekta 150 miliona evra, ali da će sigurno biti veća cena zbog stalnog rasta cene građevinskog materijala.

Kako je rekao, sve što se zbiva u svetu utiče na skok cene energenata i svega drugog, kao i svaki sukob na istoku Evrope.

Predsednik je naglasio da će građani Niša, kada bude izgrađena brza pruga od Beograda do Niša, imati na raspolaganju i najsavremenije i komforne vozove, sedišta sa grejačim, i da će uživati u vožnji vozom.

Dodao je da će brza pruga biti nastavljena od Niša ka Preševu odnosno makedonskoj granici.

Za to vreme će se završiti i deonica autoputa Niš – Pločnik, tako da gde god da krenete iz Niša biće autoput i najsavremenija pruga, naglasio je Vučić.

Kazao je da će biti izgrađena i dobra pruga od Niša do Dimitrovgrada.

– Verujem da ćemo imati još tri ili četiri investitora, tako da bih bio zadovoljan kada bih mogao da kažem da smo u Niš doveli 10 stranih investitora i fabrika – rekao je Vučić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here