Tanjug
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće u subotu, 15. februara, sa zvaničnicima iz Republike Srpske i predstavnicima Srba iz Crne Gore o tome kako može da im pomogne, a država Srbija će i dalje pozivati na mir i stabilnost”, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

– Vučić će razgovarati u subotu sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara – rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu.

Ona je rekla i da neće prisustvovati sastanku u subotu pošto će otputovati na Bezbednosni forum u Minhen.

Vučić je pozvao srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednicu Republike Srpske Željku Cvijanović i političke predstavnike Srba iz Crne Gore na sastanak u subotu, 15. februara, zbog situacije u BiH i Crnoj Gori.

Dodik je najavio da će od Vučića u razgovoru u subotu tražiti razumevanje za situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, uz ocenu da je nova odluka Ustavnog suda BiH o imovini pokazatelj da je namera tog suda da uruši snagu Republike Srpske.

– Reći ću mu da su Srbi napadnuti na svim mestima gde žive, u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, da ne pričam u Federaciji i da svi žele od nas da naprave remetilački faktor – rekao je Dodik za RTS.

Cvijanovićeva je juče rekla da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH prema kojem u tom sudu neće biti stranih sudija.

U Crnoj Gori se već mesecima, četvrtkom i nedeljom, organizuju litije zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u toj državi.

Srbija će u subotu, 15. februara, obeležiti Sretenje – Dan državnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here