Vučić će u Berlinu tražiti novac za prugu Beogard-Bar?

0

Traži podršku za infrastrukturne projekte: Aleksandar Vučić
 

Kako Danas saznaje, Vučić i crnogorski premijer Milo Đukanović će u Berlinu, gde učestvuju na konferenciji o Zapadnom Balkanu, pokušati da dobiju podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta.

 

"To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, već i države centralne Evrope – Mađarsku, Slovačku i Česku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana – luka Bar", ocenili su za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

 

Sagovornici Danasa naglašavaju da se ne radi samo o dobijanju sredstava za realizaciju projekata, već i o predlaganju i traženju političke podrške koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kredita kod finansijskih institucija za neke strateške projekte u oblasti infrastrukture.

 

"Ti projekti treba da su regionalno znacajni, da pomažu razvoj Zapadnog Balkana, ali da su i važni samoj Evropskoj uniji", smatraju sagovornici lista.

 

Prema Danasovim izvorima, ocekuje se da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

Kako je najavljeno, u fokusu će biti teme pomirenja, rešavanja preostalih konflikata i ostvarenje ekonomske saradnje.

 

Na konferenciji u Berlinu učestvuju šefovi vlada i ministri svih šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, predstavnici Hrvatske, Slovenije, Austrije, Francuske kao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here