Tanjug
Aleksandar Vučić

– Crnogorske vlasti uvek govore o Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Razgovor mora da se vodi sa SPC. Da li će SPC da odredi jednu svoju mitropoliju ili nekoliko eparhija ili će to da bude neko drugi… Ali Mitropolija crnogorsko-primorska nije neka posebna mitropolija – rekao je Vučić.

On je i srpskoj Crkvi ukazao da na to posebno obrati pažnju – da nam neko, kako kaže, ne bi rekao da neki manastiri pripadaju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ili drugim eparhijama, jer je pitanje da li će ih uvek neki, pre svega crnogorska vlast, videti kao deo SPC.

– Zamolio bih ljude iz SPC da budu posebno obazrivi i pažljivi po tom pitanju. Da bude jasno da je reč o SPC sa sedištem u Beogradu, jer to je naš zahtev i u razgovorima sa Albancima, sa Briselom, da se jasno stavi do znanja, da ne bi oni sutra izmišljali „pravoslavnu crkvu Kosova“ ili „eparhiju Kosova“ i rekli da je to kosovsko nasleđe – rekao je Vučić.

Predsednik je to rekao, komentarišući poruku Vlade Crne Gore, koja je navela da je spremna da, bez odlaganja, otpočne dijalog sa svim verskim zajednicama o primeni Zakona o slobodi veroispovesti, kao i da je sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom spremna da razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor.

Dodao je da u međuvremenu o spornom zakonu nije razgovarao sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime