PREDSEDNISTVO SRBIJE

Da smo ranije gradili puteve, a ne mržnju izbegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na takve greške, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na svečanosti početka gradnje autoputa Beograd – Sarajevo.

Predsednik Vučić istakao je da je današnji početak radova na tom auto putu istorijski događaj, važan za ceo region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

– Ovo je prostor koji je bio bez puteva, pun sumnji, strahova, i mržnje koja je iz toga proizilazila. Danas počinjemo taj prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo. Ništa nije potrebno Balkanu koliko putevi i povezivanje – rekao je Vučić.

Od 1945 godine svi putevi i pruge, veze, komunikacije koje smo imali sa BiH, istakao je, uglavnom su bile loše, kao da je neko narode koji žive na ovom našem području kažnjavao za ko zna šta.

Danas je, kaže, prilika da pokažemo da sami, brinući o sebi i svojoj budućnosti, možemo da uređujemo svoje odnose.

Putevi su, prema njegovim rečima, potrebni da prošlost ostavimo iza nas, da nas zbližavaju i upoznaju, daju mogućnost da se razumemo i na kraju oprostimo jedni drugima bez jeda i zazora.

– Nemati put koji povezuje sa komšijom znači da vas razdavaja jedan zid, provalija. Put probija i pokazuje da postoje druge – naglasio je on

Vučić je istakao da se na putu ljudi sreću, paze jedni na druge, i shvataju koliko ih malo deli.

To je, kako kaže, zajedno jedini način na koji možemo da idemo napred, da budemo veći, uspešniji i bogatiji, da pomognemo jedni drugima, da prestanemo da mrzimo necicji supeh, jer povezani taj uspeh će biti naš.

Rekao je da će putevima ovaj prostor prestati da bude crna rupa na mapi puteva sveta, i da oni dovode prijatelje poput predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kojem možemo da zahvalimo na inicijativu ovog puta.

Vučić je, na početku obraćanja, zamolio prisutne da velikim aplauzom pozdrave goste, pre svega Erdogana i prijatelje iz BiH.

Rekao je da će 19 kilometara auto-puta u Srbiji biti brzo izgrađeno, te da će biti izgrađen moderan most koji će spajati ljude iz Srbije, BiH i Republike Srpske kao dela BiH.

– Hoćemo da nam budu bliži i Bijeljina i Brčko i Banjaluka i Tuzla i Sarajevo i Višegrad i svako mesto na prstenu koji će biti povezano auto-putem. Hoćemo da Bošnjaci iz Novog Pazara lako mogu da odu do Sarajeva da posete svoje Bošnjake, ali i da Srbi iz Beograda lako dođu do Trebinja, Gacka, Bileća, Nevesinja… – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da želi da se Srbi povezuju sa Bošnjacima iz Sarajeva, da vide prednosti saradnje i rada jedni sa drugima.

– To ne znači brisanje prošlosti, već pogled u budućnost i život, pogled u našu decu kojima treba da ostavimo Srbiju – rekao je Vučić.

On je primetio da je u publici i vlasnik kompanije Tašjapi, koja gradi put, a kojem je sa bine poručio da učini sve da se radovi završe na vreme i da se ubrzaju svi radovi.

– Predsednik Erdogan je rekao da nećeš da kasniš… Gledaj da ispunjavaš obaveze koje si nam dao i Erdoganu… Možda nama ne bi ispunio, ali Erdoganu mora da ispuni – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će za 15 dana biti otvoren i auto-put Niš-Pirot-Dimitrovgrad tako da će se na putu do Istanbula kroz Srbiju celom teritorijom putovati auto-putem.

– Koliko smo decenija to sanjali… To ste vi uspeli, građani Srbije – rekao je Vučić dodajući da građani zemlje u najtežem trenutku 2014. kad je zemlja bila pred bankrotstvom, znali da teškim merama može da se izvuče zemlja iz krize.

Građanima je poručio i da će se u Srbiji živeti sve bolje, da se povećavaju penzije i palte.

– Bez vas ne bismo imali nikakvu snagu, građani su nam dali snagu, energiju i moć da radimo najbolje stvari za Srbiju koje će se pamtiti. Vi ste stvorili uslove da se ovaj auto-put izgradi – istakao je Vučić.

Tursku i Srbiju, posle burne istorije, danas , između ostalog, povezuje žemlja da gradimo puteve između Srbije i Turske, da ih gradimo u BiH i svuda , po celom Balkanu, poručio je Vučić.

– Zemlja sa kojom smo imali teške decenije i vekove danas je jedna od naših najvećih prijatelja. Dužan sam da kažem da zahvalnost dugujemo izuzetnoj ulozi i vizionarstvu predsednika Erdogana koji se potrudio da pokaže poštovanje za Srbiju na svakom mestu, u svakom delu zemlje – rekao je Vučić.

Zahvalio je Erdoganu na tome i poručio mu da srpski narod ume da ceni to i da mu ne treba ništa više osim poštovanja.

– Vi ste to pokazali i beskrajno smo vam zahvalni – rekao je predsednik Srbije i dodao da u tom odnosu nije važno ko je koje vere i ko je koliko veliki, a Turska je daleko veća.

Bitna je, kaže, želja da se još više povežemo, da ostvarimo zajednički interes- mir koji će omogućiti bezbedan i normalna život ljudi, putevi koji predstavljaju najveće nasleđe koje možemo da ostavimo onima posle nas.

Citirao je Bendžamina Frenklina koji je rekao:

– Ako želiš da te zapamte ili uradi nešto vredno čitanja ili uradi nešto vredno pisanja.

– Ovo što vi danas radite ovde biće vredno pisanja. O ovom putu će se pisati zato što posle destina godina radimo ono što je trebalo da uradimo mnogo ranije. Da smo gradili puteve, a ne mržnju izbegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na grešku. Moramo da gledamo u budućnost i da radimo sve da nam budućnost bude različita od prošlosti – poručio je Vučić.

Takođe se zahavlio okupljenim građanima što iskazanom gostoprimstvu.

4 COMMENTS

  1. A ne radi li se o “ubici 100 muslimani za jednog srbina”? Ima li prava takav danas da izgovara ovakve reci?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here