Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu “Nikola Tesla” kontigent ruskih vakcina protiv koronavirusa “Sputnjik V“.

Vakcine, kako je ranije najavljeno, 100.000 doza ali za revakcinu, dopremljeno je avionom kompanije “Er Srbija”.

Prisutni su bili ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Vučić je Bocan Harčenku rekao da će u Srbiju stići još 58.000 Fajzerovih vakcina sutra, ali da posle kineske vakcine, Srbija ima najviše ruskih vakcina.

– Ruska vakcina je sa 293.000 doza, odmah iza kineske, pa potom Fajzer sa 170.000, ali će sa sutrašnjim količinama biti 230.000 – rekao je on.

Dodao je da je sa ambasadorom Bocan Harčenkom pričao o proizvodnji ruske vakcine koja će biti težak zadatak.

– Na početku smo, to ne ide za dan. Prvo ćemo da pakujemo, nadam se do juna meseca, pa ćemo posle da vidimo da pravimo – napomenuo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Fajzer će u narednim sedmicama smanjiti isporuku Srbiji, biće 16.000 nedeljno, a onda krajem marta i početkom aprila nešto više.

Vučić je kazao da je Srbija obezbedila 2.620.000 vakcina, za oko 1.400.000 ljudi.

– To je za našu malu zemlju značajno, a da iz Kovaks sistema nismo dobili nijednu vakcinu – rekao je on.

Kako je rekao, zahvaljujući prijateljima i slobodarskoj politici Srbija je uspela da obezbedi vakcine za 25 odsto odraslog stanovništva.

Zahvalnost Putinu

– Molio sam predsednika Putina da nam pomognu još više, zadovoljan sam, velika zahvalnost predsedniku Putinu – rekao je on.

Kako je rekao, predstoji suštnski posao u narednom periodu, a to je da napravimo proizvodnju ruske vakcine u Srbiji do kraja godine.

– Korona neće da ode, neće da nestane, samo ćemo morati redovno da se vakcinišemo, a da nabavka vakcina bud enešto što jednostavno rešavamo – kazao je on.

Rekao je da je 20 miliona doza kapacitet Srbije, te da bismo ostatak podelili regionu.

Ambasador Bocan Harčenko je rekao da će proslediti Putinu poruke Vučića.

– Saradnja se odvija konstruktivno i u skladu sa sporazumom na visokom nivou, predsednika Putina i Vučića. Ima slična izreka i ovde i u Rusiji – prijatelj se poznaje u teškim vremenima, ovo je važno da je ova saradnja potvrdila da smo prijatelji i imamo bratske odnose. U svakoj situaciji spremni smo da pružimo pomoć jedni drugima – kazao je on.

Potvrdio je da će isporuka vakcina iz Moskve biti nastavljena, tako da se proces vakcinacije nastavi neprekidno.

– Isporuka je došla baš na vreme, jer sad je vremen apraviti preokret u razvoju epidemijske situacije na bolje. Ovo je presudni trenutak. Ja verujem da će naša isporuka Sputnjik V pomoći poboljšanju situacije u bratskoj Srbiji – rekao je on.

Prema njegovim rečima, učiniće sve da u junu Srbija ima mogućnost da sipa, pakuje i vrši distiribuciju Sputnjika V, a do kraja godine i proizvodnja Sputnjika V za region.

“Važni su životi naših ljudi”

Vučić je kazao da se odluka EU o izvozu vakcine ne odnosi na Srbiju i Zapadni Balkan, već na druge kontinente.

– Mi još iz Kovaks programa nismo dobili ništa, ali se nadam da ćemo dobiti do kraja marta. Ali nije Srbije time obuhvaćena, pa da se ne žalim i ne budem nefer. A što se njihovih pravila tiče – što bih aj o tome govorio – rekao je on.

Kako je kazao, napomenuo je da su neke bogate zemlje naručile 10 puta više vakcina nego što imaju stanovnika.

– To ima smisla samo zato da drugi ne mogu da dobiju. Neće da odgovore na to, jer oni imaju pravo da urade sve, a onda će im usta biti puna priče o solidarnosti – kazao je Vučić.

Dodao je da smo kao mala zemlja pokazali da ne morate biti prebogati, ali da imate dobro stanje svojih finansija, da imate dobre političke prijatelje, slobodarsku politiku i prijatelje koji hoće da pomognu.

– Očekujem za nekoliko dana veliku isporuku kineske vakcine – rekao je on.

Kako je naveo, pokazao je da su mu važniji životi građana Srbije, te da je to važnije od pohvale ili packe.

– Sad znam da smo spasili stotine hiljada života u Srbiji – rekao je on.

Rekao je da je Srbija kao mala zemlja pokazala da ne morate biti prebogati, a da možete imati pristojne finansije, da imate prijatelje i da vas ti prijatelji poštuju i pomažu.

– Zato sam večeras ovde i zahvalan sam ruskim prijateljima na novim vakcinama. Očekujem za nekoliko dana i veliku isporuku kineske vakcine – dodao je on.

Vučić je kazao da nikada neće zaboraviti rečenicu Predraga Gage Antonijevića, kada je kazao da neki nisu mogli, a neki nismu smeli u prošlosti da snime film “Dara iz Jasenovca”.

– Jedno sam mogao i smeo, a to je da kazem da su mi životi građana važniji od kritika iz Brisela, ili drugih zemalja. Pretpostavljam da se time rukovodi predsednik mađarske vlade i Češke, kojima su važniji životi građana – kazao je predsednik.

Istakao je da to dokazuje činjenica da oni koji su duplo manji od Srbije imaju duplo više mrtvih.

Razlog za to, dodaje, je na jednoj strani vakcinacija, a na drugoj što se u Srbiji hospitalizuju oboleli.

– Mi najveći broj hospitalizujemo. Kada o bolesniku brinu lekari onda je zaštita i pomoć veća i značajnija. Za mene su važniji životi ljudi, a šta će ko da kaže ili tekstove da napiše baš me briga – zaključio je predsednik Srbije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime