Yuri Kochetkov
Parada pobede u Moskvi

U Moskvi se danas održava vojna parada povodom 75 godina pobede nad fašizmom, kojoj će na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i proslavljeni svetski reditelj Emir Kusturica.

Dodik je juče doputovao u Moskvu, gde ga je dočekala ruska delegacija, uz najviše državne počasti. On je poručio da očekuje da će se Paradom pobede rehabilitovati stare, istinske vrednosti iz Drugog svetskog rata.

– Treba se suprotstaviti reviziji sa kojom se i mi suočavamo, kao što je to bilo kroz deklaraciju koju su doneli u parlamentu BiH gde su srpski narod, koji je preživeo genocid, stavili na treće mesto stradalnika od fašizma u BiH, što je netačno i što je neka vrsta revizije istorije kod nas – rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da se i Rusi suočavaju sa činjenicom da narod, odnosno država koja je imala najviše stradalih i koja je odlučujuće doprinela slomu fašizma u Evropi da se sada ta istorija na Zapadu drugačije piše.

Zajedno sa Dodikom doputovao je i Kusturica koji je u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve istakao da je Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi mesto stvarnog ponosa, a defile najjačih i najmoćnijih naoružanja biće na neki način i ideja koja se vezuje i za naš opstanak.

Vučić je juče u Moskvi razgovarao sa Putinom o, kako je naveo, ključnim političkim pitanjima, prie svega o Kosovu i Metohiji, kao i situaciji u regionu i svetu.

Na Paradi pobede na Crvenom trgu učestvovaće i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije.

Спутњик на Паради победе у Москви

? ПАРАДА ПОБЕДЕ 2020. ?У Москви се одржава Парада победе у част 75. годишњице од завршетка Другог светског рата? https://sptnkne.ws/CMKd ?

Gepostet von Sputnik Србијa am Dienstag, 23. Juni 2020

U vojnim paradama koje će danas biti održane širom Rusije učestvovaće više od 64.000 vojnika, 2.400 jedinice kopnene i vazduhoplovne tehnike, kao i 13 brodova i podmornica.

Parada pobede ove godine, zbog pandemije koronavirusa, nije održana 9. maja. Umesto tradicionalnog datuma za održavanje smotre izabran je 24. jun je jer tog datuma 1945. godine na Crvenom trgu održana istorijska parada pobednika koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.

Vojne parade povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu biće održane u 10 časova po lokalnom vremenu u devet gradova heroja i 19 gradova u kojima su razmešteni centri vojnih okruga, flota i drugih formacija Oružanih snaga Ruske Federacije.

2 COMMENTS

  1. Ako je na paradi pobede nekom mesto iz Srbije onda je to divni i dragi Emir Kusturica…. Nas istinski ponos!

  2. Ljiljana, u potpunosti delim Vase misljenje. Kusturica je jedini koji je iskren i zasluzan ove casti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here