Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Ženevi da Srbija jeste na evropskom putu, ali da želi jasan odgovor od EU – da li je želi ili ne u svom članstvu.

– Moramo da znamo, i to je ono što pitam mnoge unutar EU. I – ako rešimo naše probleme sa Prištinom, kada možemo da računamo na to da postanemo članica Unije, 2025. ili neke druge godine. Nismo dobili odgovore – rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle skupa “Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu” u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Vučić dodaje da se nada određenim odgovorima na zagrebačkom samitu EU 2020. godine i da očekuje i neke političke odluke u EU, a ne samo tehnički, birokratski pristup.

Podsetio je da su neke zemlje članice EU u periodu od 2005- 2007. bile siromašnije od nas, a da čak ni danas Srbija ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

– Znamo da je pred nama još posla – od vladavine prava, ekonomskih reformi.. Spremni smo da to uradimo. Samo nam recite, nećemo biti razočarani kao naši partneri, da li nas želite ili ne, želimo jasnu situaciju i pobrinućemo se za sebe, za građane, za to smo izabrani – rekao je on.

Srbija nije u tolikoj meri “evrooptimistična” kao Severna Makeodnija i Albanija, jesmo na evropskom putu, ali ne molimo nikog ništa samo insistiramo da “jasnom putu i jasnoj budućnosti”, zaključio je Vučić.

Predsednik i član Upravnog odbora WEF Berge Brende rekao je da bi region Zapadnog Balkana bez investicija i ekonomskog razvoja bio znatno ranjiviji.

– Ono što smo danas saznali jeste da kada se radi o ekonomskom rastu i investicijama stavri ne izgledaju tako loše na Zapadnom Balkanu – rekao je on i dodao da lideri u regionu čine određene korake a sve s ciljem jače integracije u regionu.

– Postoje brojne prilike, kao i izazovi – rekao je on, dodajući da se na skupu razgovaralo i o inicijativi za uspostavljanje unutrašnjeg tržišta u regionu, inovacijama, povezivanju i konkurentnosti.

Na konferenciji za novinare govorili su i albanski premijer Edi Rama, hrvatski Andrej Plenković, zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer i drugi.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here