Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija, ko god da pobedi na izborima u Hrvatskoj, čestitati pobedniku i gledati da radi na što boljim odnosima dve zemlje, a ako toga ne bude, čuvaćemo mir i stabilnost.

Vučić je, u emisiji „Stav” na TV O2, rekao da je pratio izbore u Hrvatskoj i da je za razliku od drugih nešto bolje prognozirao ishod, te da je i drugačije doživeo završnu debatu.

Kazao je da je mislio da će Zoran Milanović pobediti u prvom krugu, a da je Miroslavu Škoru trebalo, de fakto, još tri dana kampanje da uđe u drugi krug i postane predsednik.

Ukazao je da se u Hrvatsko povukla priča kako je Škoro bio najlošiji u finalnom sučeljavanju, sa čim, kako je dodao, se ne slaže, što ne znači da mu se sviđaju Škorovi stavovi, naprotiv.

– To je čovek koji bi vodio najgoru politiku prema Srbiji, koji bi pokušao da opravda Jasenovac, koji bi pustio Merčepa na slobodu, i koji se hvali ustaškim pozdravom. „Za dom spremni” – objasnio je Vučić.

Naveo je da je Škoro odlično ušao u debatu, a da je najbolji na kraju bio Milanović, te da su istraživanja pokazala da nisu dobro razumeli to i reagovali na pritisak koji su kreirali mediji bliski nekim strankama.

– Smejao sam se tome. Spustili su Škora na 19 odsto, a on je dobio 25 procenata. To nije greška, jer takva razlika u istraživanju ne može biti greška. Škoro nije u pravom trenutku krenuo u finiš kampanje, da je ranije krenuo postao bi predsednik. To za nas ne bi bila sjajna vest – naglasio je Vučić.

Upitan šta bi za Srbiju bilo bolje – pobeda Milanovića ili Kolinde Grabar-Kitarović – Vučić je objasnio da šta god bi rekao to bi pomoglo onom drugom, jer bi rekli da Vučić navija za nekog i time bi drugi dobio vetar u leđa.

Na pitanje o njegovom odnosu prema Milanoviću, koji je bio premijer Hrvatske, rekao je da šta god mislili jedan od drugom, dve zemlje će morati da poprave odnose u budućnosti.

– Ne mislim o njemu ništa ni gore, ni bolje. Naš posao je da sarađujemo sa Hrvatskom – kazao je Vučić.

Na podsećanje da je Milanović 2015. uveo Srbiji sankcije on je rekao da je zbog toga zahvalan nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i Elmaru Broku, jer da nije bilo njih ko zna kako bi se završilo.

– Uveli su nam sankcije i zabranili ulaz naše robe u Hrvatsku, jer su se suočili sa prvim migrantima. Oni su ugledali prve migrante i kazali „šaljite ih u Mađarsku”. Merkelova nas je spasila ozbiljnih posledica neodgovornog ponašanja – podvukao je on.

Osvrnuvši se na posetu Hrvatskoj 2018. Vučić je rekao da ne veruje u priču da je tada odjednom, zbog izbora, došlo do antisrpske histerije.

– Ne treba da govorim da su njihovim građanima Srbi najmanje popularni, a slično je u Srbiji sa Hrvatima, čime ne moramo da se ponosimo – rekao je on.

Vučić je preneo da je tada osetio tu atmosferu i kazao da se ne pamti da je negde bilo toliko teško i histerije kao u Vrginmostu.

Ukazao je da je video strah kod ljudi, koje je posetio u selu pored Vrginmosta, koji su spustili roletne na svojoj kući iz straha od prisluškivanja.

– Video sam kod mnogih porodica strah. Bilo je dobro što su Milroad Pupovac i Srpsko nacionalno veće organizovali skup gde se pevalo „Bože pravde“ pored hrvatske himne. Kod dela novinara videlo se da ne postoji želja da se priča o budućnosti, već da se govori o prošlosti, za koju misle da im odgovara. Nikada nisu dovodili nikog ko bi rekao iz drugačijeg ugla, a ja sam se samo borio za Srbiju i Srbe i nisam prelazio granice pristojnosti – objasnio je on.

Rekao je da Srbija ćuti, jer i dalje u Hrvatskoj, prema zvaničnim pdoacima ima 184.000 Srba, a ima ih više od 200.000.

– Kada god bismo mi jako odgovorili, dovodili bi njihovu poziciju u pitanje – naglasio je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here