ATA Images
Poverenje: Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Srbija i Republika Srpska obeležavaju zajednički praznik — Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija, kojoj prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, održava se u Bijeljini.

Na samom početku programa izvedena je himna „Bože pravde“, kao i himna Republike Srpske „Moja republika“.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obrađanju okupljenima rekao je da se u ovom istorijskom trenutku od nas zahteva da se ujedinimo pod našom trobojkom.
– Kada smo na ivici globalne kataklizme moramo da shvatimo da je važno jedinstvo svih Srba. Srbija se suočava sa mnogim izazovima, nasrnuli su na Kosovo i Metohiju i samo hoće da dovrše ono što su odavno počeli. Ja mogu da im poručim samo jedno: hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedlja nećemo dati – kazao je Vučić i dodao:
– Možete da imate silu kakvu hoćete, da budete moćni i veliki, ali ne možete da pobedite pravdu i pravo i odlučnost naroda da bude svoj na svome, i ne možete da pobedite ono što osećamo – jedinstvo našeg naroda.
– Izazovi sa kojim smo suočeni nisu mnogo manji nego oni sa kojima se suočavala generacija koja je pobedila u Velikom ratu i ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo pod zastavom mira i života, i pobedimo zajedno ludilo koje može da ovaj prostor pretvori u krvavu klanicu – istakao je on.
Rekao je da i danas možemo da izgubimo sve ono što su izgubili u jednom trenutku – slobodu, državu i živote.
On je, pozivom na jedinstvo, zahvalio svima koji razumeju koliko je značajan današnji dan za srpski narod.
– Postojalo je nešto jače od divizija i pukova, moćnije od oružja tog dana kada je srpska vojska krenula u probijanje Solunskog fronta, postojalo je jedinstvo svih različitih, ni po čemu isti, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve. Postojalo je, i to jeste bio jedini način i put do slobode, udružiti se i ujediniti se i zajedno krenuti kao celina – objasnio je Vučić i ukazao da smo prvo morali da se ujedinimo da bi tek onda naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne.
– Zastave naših razlika moramo da ujedinimo da bi svaka imala slobodu, da bi svi zajedno imali svoju Srbiju i Srpsku – poručio je on.
Vučić je rekao i da Srbiju i Srpsku ništa ne može da podeli, kada je reč o slobodi.
– Kada je o slobodi reč, Srbiju i Srpsku ništa ne može da podeli. Svi možemo pod tu jednu srpsku – crveno-plavo-belu zastavu – naglasio je Vučić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here