Tanjug
Vučić i patrijarh Irinej

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na to što je država preuzela najveći teret za završetak izgradnje hrama Svetog Save, kao i da je u prethodne tri godine u Hram uloženo više nego u prethodnih 60 godina.

Vučić je, tokom obilaska radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save zajedno sa patrijarhom Irinejem, primetio da ko sanja veliko, veliko i postiže, a ko sanja malo – ni to ne može da postigne.

Kao što su, podseća, svojevremeno kritikovali u Parizu kada je građena Ajfelova kula, dok je to sada jedno od najposećenijih turističkih mesta.

– Sva naša dela ostaju za naredne generacije i ovaj će period biti upamćen ne samo po velikom ulaganju u puteve, pruge i druge infrastrukturne objekte, već i po završetku najvažnijeg verskog i kulturnog objekta – kaže predsednik Srbije.

– Ovo će biti nova Sveta Sofija. Nemamo više crkvu Svetu Sofiju (u Turskoj), ali imamo Hram Svetog Save – dodao je Vučić.

– Hram deluje nestvarno, ima najveći mozaik u celom svetu, od lomljenog stakla, na kome su radili najveći srpski i ruski majstori. Ljudi će moći za dva meseca da se raduju završetku hrama – rekao je Vučić i dodao da je uloženo mnogo novca u završetak hrama.

Kaže da su napadali ranije i Zorana Ðinđića kada je obezbedio neka sredstva za hram, ali da je ova vlast zahvaljujući ekonomskim reformama iz 2014. obezbedila deset puta više novca.

Vučić dodaje da mu je patrijarh rekao da je država sada mogla mnogo više da pomogne i da je veoma ponosan na tu činjenicu.

– Patrijarh mi rekao da su očekivali da dobiju sa drugih strana finansijsku pomoć, ali da je država preuzle najveći teret i ponosan sam na to – dodao je Vučić.

Hram važan za sve koji poštuju sebe, svoju istoriju i budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Hram Svetog Save biti velika stvar za sve naše ljude koji poštuju i sebe i svoju istoriju, svoju budućnost, ali poštuju i druge narode i vere.

Najavio je da će Hram biti završen pre kraja oktobra, kada će građani moći da ga vide u njegovoj fantastičnoj lepoti.

Vučić je, nakon obilaska radova u Hramu zajedno sa patrijarhom Irinejom, rekao da je kroz skele imao priliku da nazre kako će da izgleda hram.

Podsetio je da je prvu ideju o izgradnji Hrama izneo Srbin katolik Matija Ban.

– Više od 100 godina se borimo da uradimo naš hram. Svi su već mislili da je to bacanje novca u bunar, ali svuda gde Srbi žive, sav pravoslavni hrišćanski svet, videće da će hram biti završen pre kraja oktobra. On će postati jedan od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja našeg naroda, ali i svih koji dolaze u Beograd – kazao je on.

Vučić je rekao da je video gornju kupolu, središnju kupolu, ali i kriptu kako su izgledali ranije, dodajući da nije mogao da sanja da će kroz skele moći da nazre kako će izgledati hram.

Preneo je da predstoje radovi na podu, kao i 20 odsto mozaika.

Vučić je ukazao da je mozaik težak za rad, jer je svaka pločica različita od druge, nema idealno ravnih, te će posebno na svetlu da se prelivaju.

To je, kazao je, poseban kvalitet, na čemu se zahvalio ruskim majstorima, ali i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i Gaspromu na donaciji od 10 miliona evra.

– Ti ruski prijatelji su godinama ovde radili i napravili nešto što ostaje za vjek i vjekova, za pokoljenja koja dolaze, za 1.000 godina – rekao je on.

Ovo je, ističe predsednik, jedan od tri najveća hrama u svetu, a da nijedan od druga dva nije veći, ni onaj u Moskvi, ni onaj u Bukureštu.

Vučić: Hram Svetog Save postaje nova Sveta Sofija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Hram Svetog Save, koji će biti završen pre kraja oktobra, na poseban način postaje “nova Sveta Sofija”, odnosno Aja Sofija iz Istanbula.

– Hram Svetog Save će postati jedno od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja, kako našeg naroda, tako i onih koji dolaze u Beograd i Srbiju, turusta… Mnogi će dolaziti da vide ovo mesto, jer je teško pronaći ovakvo mesto – rekao je Vučić prilikom obilaska radova u Hramu sa patrijarhom srpskim Irinejem.

On je naveo da Hram Svetog Save ima više sličnosti sa “Svetom Sofijom u Carigradu”, odnosno Aja Sofijom u Istanbulu, koji više nije ni muzej, ni crkva.

– Na neki poseban i posredan način Hram Svetog Save postaje nova Sveta Sofija i sa bogorodicom iznad oltara, koja je gotovo istovetna kopija ikone u Svetoj Sofiji, postaje, kako je njegova svetost Irinej već rekao, neka vrsta nove Svete Sofije – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here