Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas veliku zahvalnost Ruskoj federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu na 10 oklopno-izviđačka vozila BRDM 2, koje je Vojska Srbije dobila na poklon i podvukao da se ne radi o starim vozilima, već o novijem modelu, koji je Rusija modernizovala.

– Ova vozila su važna za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i imaju preventivno dejstvo. Mi nemamo nikakvih osvajačkih planova – rekao je Vučić u razgovoru sa pripadnicima kopnenog roda Vojske Srbije u Nišu, na prezentaciji novih BRDM 2 i istakao da ta vozila znatno dižu borbenu gotovost naših vojnih snaga.

Obilazeći dobijena vozila, u društvu sa načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, Vučić je zamolio ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka da prenese zahvalnost predsedniku Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu za veliku podršku koju su pružili Srbiji.

– Hvala Putinu i Šojguu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To je ogromna podrška za naše izviđačke jedinice. Ovaj poklon snažni našu gotovost – rekao je on.

On je, osvrnuvši se na kritike da je Srbija navodno dobila vozila iz 1962.godine, kazao da se ne radi o “starinskom oružju”, kako neki tvrde, već da smo dobili gotovo potpuno nova vozila, koja imaju veću zaštitu, panoramski nišan i koja mogu da pucaju u pokretu, što Vojska Srbije do sada nije imala mogućnost.

Preneo je da u vozilu posada od pet pripadnika može da izdrži 24 sata, dodajući da je to vrhunsko izviđačko vozilo.

Vučić je istakao i da se radi o poklonu Ruske federacije i Putina, što građani Srbije treba da znaju.

– Nismo ništa platili. Ponosan sam i srećan. Hvala bratskom ruskom narodu i ruskojd ržavi. Pošto je trenutno moderno da se govori protiv Putina, ja neću biti moderan i zahvaljujem se predsedniku Rusije – poručio je on.

Istakao je da su Rusi izradili odlično vozilo za sebe za najteže moguće uslove, iz kojeg se može pucati u pokretu, i neprijatelj videti svih 360 stepeni.

Ukazao je da su Rusi kompletnu modernizaciju vozila izvršili i u to uložili veliki novac.

– Ovo je vozilo koje ima upotrebnu vrednost, koje na ozbiljan način povećava našu borbenu gotovost – uveren je on.

Upitan šta našoj vojsci stiže još u narednom periodu Vučić je kazao da smo platili četiri Mi35 i tri MI17, to jest sedam helikoptera koji treba uskoro da stignu.

Rekao je da mu je jedan policajac, sa kojim je leteo, rekao da oni u policiji nisu ni mogli da sanjaju da će ikada ući u novi helikopter pre penzionisanja, a da sada imaju tu priliku.

Upitan kada ćemo da dobijemo preostalih 20 vozila BRDM izrazio je uverenje da ćemo i njih još 10 tenkova dobiti do kraja godine, ukazujući da su i ova oklopna vozila stigla i protiv protivljenja mnogih.

Ponovio je danas da vojnicima, a tako i oficirima, sledi značajno povećanje plata i ove godine, a veruje da će to biti slučaj i sledeće, jer država stalno snaži.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost Vučiću zbog njegovog čvrstog stava u korist razvoja rusko-srpskih odnosa i saradnje.

– Rusija je spremna i biće spremna, i predsednik Putin je to rekao, za vojnu i vojno-tehničku saradnju sa Srbijom polazeći od toga da jačanje oružanih snaga i operativne sposobnosti predstavlja neotuđivi deo suvereniteta i teritorijalnog integriteta države. Hvala. Nastavićemo u ovom pravcu – rekao je Bocan-Harčenko.

Jedan od ruskih tehničara koji pomažu srpskoj vojsci na puštanju u upotrebu pristiglih vozlila kaže da su Srbi i Rusi bratski narodi i da su za braću spremni da učine sve.

– Za slovensko bratstvo i prijateljstvo spremni smo na sve. da podržimo i ojačamo borbenu gotovost ne samo anše zmelj engo i drugih. Mi smo braća – rekao je on predsedniku Srbije.

Vučić je odgovorio:

“Sve ste lepo rekli. Hvala još jednom i sve najlepše vam želim”.

3 COMMENTS

  1. Lijepo je kad vam ruskla pomoć smanjuje bnervozu, ali pitete li se koliko će to koštati? Rusi ništa ne daju džabe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here