Tanjug
Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej obišli su danas radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, koji bi, prema planu, trebalo da budu završeni u oktobru, a Hram će biti jedan od tri najveća u pravoslavnom svetu i moći će da primi oko 10.000 vernika.

Prema ranijim najavama, centralnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save u oktobru, trebalo bi da priustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Rusija je i uložila značajna sredstva u oslikavanje Hrama, ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole, a timove domaćih i ruskih majstora predvodi ruski akademik Nikolaj Muhin, glavni autor i tvorac mozaika.

– Izgledaće impozantno! Biće nova Sveta Sofija – konstatovao je predsednik Vučić i dodao da se hram gradi bezmalo 100 godina, a da je u poslednje tri godine mnogo novca uloženo u završetak Hrama.

Patrijarh je primetio da bi bez tog ulaganja bio građen još mnogo godina.

Inače, mozaik od stakla i kamena učiniće kupolu najvećom u pravoslavnim hramovima, a samo još jedan hram – Pećka patrijaršija, ima prikaz Vaznesenja u kupoli.

Radi se od lomljenog stakla, što će, uz posebnu svetlost, stvarati utisak da se likovi svetaca pokreću.

Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić

Ukrašavanje unutrašnjosti Hrama impozantan je poduhvat, kao i što je bila i sama izgradnja objekta.

Više od 15.000 kvadrata u Hramu biće pod mozaikom, što nije slučaj ni u jednoj pravoslavnoj svetinji.

U izradi mozaika korišćeni su najkvalitetniji malteri, prohromske mrežice i vezivna sredstva, što bi trebalo da garantuje vrhunski kvalitet i trajnost.

Oltarski ikonostas biće izrađen u kamenu (karara mermer) sa prikazima u mozaiku.

Radovi se izvode i na izradi čak 300 polijeleja (lustera) za hram, od kojih je najveći centralni polijelej prečnika 20 metara i težine skoro 14 tona.

Akademik Muhin autor je i centralnog polijeleja, koji ce biti izrađen u bronzi, sa ugrađenim ikonama na drvetu.

Završetak svih radova ocekuje se u oktobru, kada ce Hram Svetog Save biti otvoren u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Inače, predsednik Rusije je sa Vučićem i patrijarhom već posetio Hram Svetog Save u januaru 2019, kada su dvojica predsednika i patrijarh simbolicno na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića – crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here