Tanjug
Vučić se obraća kadetima

Vojska Srbije čuvaće i štititi vojnu neutralnost Srbije, ali ne na papiru, već stvarnu vojnu neutralnost, poručio je danas predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Vučić je, na promociji najmlađih oficira VS, istakao da Srbija mora da ima jaku vojsku u svetu nesigurnosti, izazova, nepredivdivosti.

– Nije posao vaš i naš da radimo za bilo koga drugog, osim za svoju zemlju – istakao je predsednik i ukazao da će biti mnogo poziva, “sa svih strana, dobronamernih i nedobronamernih”, koji će hteti da nas svrstaju na neku drugu stranu, govoreći da je to najbolje za Srbiju.

– Za nas postoji samo jedna jedina strana, otadžbina Srbija – poručio je Vučić.

– Vi ste ovde da u miru čuvate interese naše zemlje. Ako neko pokuša na bilo koji način agresiju na našu zemlju, to nikada neće biti uspešno, jer mi imamo vas – poručio je Vučić pripadnicima VS.

Vučić najboljim mladim oficirima uručio pištolje sa posvetom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas priznanja najboljima među najmlađim oficirima Vojske Srbije, koji danas dobijaju svoje prve činove.

Pištolje sa posvetom, predsednik je uručio najboljima u rangu, potporučnicima Ognjenu Zlatiću, Anđeli Bigojević i Mladenu Živkoviću sa Vojne akademije i Haži Miodragu Mladenoviću sa VMA.

Prvi u rangu potporučnik Ognjen Zlatić rekao da su srećni što su imali priliku i privilegiju da stiču obrazovanje na Vojnoj akademiji, ali i da završetak školovanja za njih predstavlja novi početak.

-Nećemo stati, idemo dalje u nove pobede, kao ponosni oficiri Vojske Srbije – rekao je Zlatić.

Potpukovnik Srđan Duman pročitao je ukaz predsednika Republike o proizvođenju u čin potporučnika kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Ove godine, promocija novih potporučnika Vojske Srbije, zbog situacije sa koronavirusom održala se, umesto ispred Skupstine Srbije, u krugu Vojne akademije, u kasarni “General Jovan Mišković” na Banjici.

Svečanost je počela uz zvuke fanfara, nakon čega je načelnik Vojne akademije general major Bojan Zrnić predao raport Predsednniku Republike.

Operski pevač Oliver Njego otpevao je himnu “Bože pravde”.

Na ovakvoj svečanosti novi oficiri proslavili su dobijanje prvih oficirskih zvezdica 2006. godine ispred zgrade parlamenta, a ove godine šapke su poletele u nebo u nešto drugačijem ambijentu.

Ono od čega se ove godine nije odustalo je nalet vazduhoplova, koji neće izostai, a na svečanosti je prvi put učestvovala Konjička četa Garde Vojske Srbije, što je prvi put da učestvuje van ergele “Karađorđevo”.

Učestvovali su i članovi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binicki”, dramski i muzički umetnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here