Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i vojnim vrhom i vojnog prikaza u Nišu, da se komplikuje bezbednosna sitaucija u celom svetu, kao i našem regionu, i da Srbija zato mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete.

– Kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora na teritoriju Srbije – rekao je Vučić.

Predsednik je preneo da mu je na sastanku predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

Vučić je rekao da su u tom planu predložena ogromna ulaganja u vojsku i da je o tome razgovarao sa ministrom Stefanovićem, i da bi u najmanje trebalo uložiti preko od 500 miliona evra više godišnje nego što se sada ulaže, iako su potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više.

– To je defkato još jedan vojni budžet – dodao je Vučić i napomenuo da ipak treba imati u vidu složenost situacije.

“Pre kraja godine stižu Korneti iz Rusije”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da već pre kraja ove godine očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne protivoklopna oruđa – protivoklopne rakete “Kornet”, što će značajno osnažiti Vojsku Srbije.

Predsednik je rekao da očekuje i značajne nabavke po pitanju opremanja i naoružavanja vojske u 2022. godine, a posebno u periodu od 2023. do 2025. godine.

Vučić je istakao da posebno treba da pojačamo protivvazdušnu i lovačku avijaciju, kao i lovačko-bombardersku avijaciju.

Predsednik je kazao da je danas razgovarao sa najvažnijim ljudima iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o vojno-bezbednosnoj i ekonomsko-političkoj situaciji u regionu i svetu sa potencijalnm posledicama u budućnosti na ugrožavanje bezbednosti Srbije i njenih građana.

Kazao je da su imali u vidu svu složenost situacije sa kojom se danas suočavamo – narastajuće tenzije na istoku Evrope i sve snažniji sukobi ekonomsko energetskopolitički između zapadnog sveta i Kine i Rusije i prelamanje interesa velikih sila i reigonalnih sila u našem reigonu.

– To nam daje obavezu da dalje snažimo srpsku vojsku i razgovarali smo kako da popunjavamao jedinice i dalje poboljšavamo materijalni status vojnika, oficira i podoficira, iako je sada bolja sitaucija nego pre, i kako da u narednom periodu dodatno privučemo ljude da služe vojsku kako bi mogli sve jedinice da popunimo u skladu sa ciljevima – naveo je Vučić.

Rekao je da će biti određenih izmena strategijskih dokumenata u smislu potreba daljeg jačanja naše vojske i dugoročnog čuvanja naše vojne neutralnosti, i koji će jasno omeđiti potrebe dostizanje određenog nivao snage vojska i kapaciteta Vojske Srbije.

“Nemamo odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da još nema odluke o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Vučić je, na pitanje oko ponovnog vraćanja obaveze služenja vojnog roka, kazao je da ima puno problema s tim, mnogo otvorenih pitanja.

– Nemamo odluku o tome, jer ima više otvorenih pitanja – objasnio je on i dodao da bi to svakako bilo spasonosno za vojsku.

Vučić je ukazao da je, jedno pitanje, na primer, od kog godišta će da se primeni vojna obaveza, i da, ako se preseče i kaže od 2004. ili 2005. to bi značilo oko 35.000 momaka, broj koji vojska u ovom trenutku ne može da prihvati, jer je kapacitet do 10.000.

Tu se, dodaje, onda postavlja pitanje koga osloboditi, a koga ne, pa i koliko će država plaćati vojnike, iako je to najmanji problem, a onda i da li komanda obuke može da obuči vojnike.

– To je samo deo pitanja u vezi ove strateške odluke. Znam da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima milion problema o kojima razgovaramo, a tako razmatramo i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka. Još vagamo između te dve odluke – naglasio je on.

Vučić je kazao da svakako mora da se osnaži naša vojska, koja mora da ima dodatnih minimalno 5.000 vojniika.

Rekao je da država kupuje opremu, i da, na primer, neko mora da leti u tim avionima, a sada više nema dovoljno pilota, pa novi ljudi moraju da se šalju na obuku.

– To nisu jednostavne stvari, vojska je komplikovan sistem, i ne može da se izgradi za godinu ili dve. Mi je gradimo na ozbiljan način i tek se sada vide pomaci – objasnio je Vučić i dodao da javnost ne vidi sve što ima vojska, jer se prikazuje samo jedan deo.

Istakao je da je naša vojska neuporedivo snažnija nego što je bila, a za neki mesec, dodaje, mogao bi da kaže da više nismo laka meta kao što smo bili, i da više niko neće moći da se igra s nama mačke i miša.

Time, smatra, više nikada neće da stradaju mala Milica, i mala Sanja na mostu u Varvarinu.

– Tada nismo imali dovoljno snažnu vojsku da se suprostavimo i zemlju odbranimo, to su stvari koje se menjaju – rekao je Vučić.

Kazao je da je izneo samo deo problema u vezi pitanja koje se čini “laganim“.

– Sve računice smo napravili, ali nije jednostavno takvu odluku doneti – zaključio je Vučić u vezi odluke o uvođenju vojne obaveze.

“Veća ulaganja u VS, Srbija sama osigurava svoju slobodu”

“Srbija neće nikoga da napada, ali naše je da zemlju čuvamo, posebno zbog toga što nismo članica NATO i što sami moramo da osiguramo svoju slobodu i sigurno nebo i to ćemo biti u stanju”, poručio je Aleksandar Vučić i najavio značajno veća ulaganja u vojsku.

On je rekao i da vojska traži ogroman novac, od 700 miliona evra godišnje, mimo povećanja plata od osam odsto, ali da im ništa nije obećao dok se za oko mesec dana ne urade opsežne analize.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje da li je dobio spisak želja vojnog vrha, šta bi mogla da dobije vojska da bi se modernizovala i da li za to ima novca i dodao da će zahtevima izaći u susret, ali ne u tolikom obimu.

– Zahtevi vojske su opravdani, jer oni imaju strategijske odluke sta da prate u regionu i svetu i moraju da znaju kakvu snagu moraju da imaju i da budu snazniji, i od koga i u koje vidove voijske treba ulagati – rekao je Vučić.

On je dodao da je reč o velikim parama koje bi vodile strahovitom snaženju VS i najavio da očekuje da ministar finansija Siniša Mali danas dođe u Niš kako bi to razmotrili, naglasio je i da vojni budžet ne sme da ugrozi plan “Srbija 2025”, ni iznos javnog duga u odnosu na BDP.

– Manja procena bi bila realna, ali budžet vojske će da predstavlja ogromnu razliku u odnosu na većinu u regionu, ne na sve – rekao je Vučić navodeći da neke zemlje koje su bogatije kupuju više naoružanja, kao što je Mađarska.

Kazao je da i Rumunija i Hrvatska snaže vojsku, kao i da Albanci na Kosovu više ulažu, što je sitan novac u odnosu na Srbiju, ali da, kako kaže, ništa ne treba potcenjivati.

Vučić je rekao da bi vojska mogla da traži i milijardu evra godišnje i da vidi kuda to ide ukazujući koliko u svetu rastu potrebe i koliko se broji naoužanje.

“Nišu potreban sajamski prostor, ali grad da pomogne”

Predsednik Aleksandar Vučić saglasan je da je Nišu potreban sajamski prostor i poručio da će država investirati, da je na gradu da pronađe dobru lokaciju, ali i da lokalna vlast mora da zna šta da očekuje od toga.

Sa čelnicima Niša i opština niškog okruga razgovarao je, kaže, o svemu, ali nije čuo da je gradu potreban sajamski prostor.

Istakao je da država očekuje predloge i projekte, da država ne može sve sama, ali da može makar da subvencioniše.

– Rekli ste dajte nam muzej i taj prostor ćemo obezbediti, biće preko puta niške džamije… Pitao sam – dajte nam neki predlog koji će moći da donese pare u Niš. Nišu je potreban sajamski prostor, jer se do Niša najlakše stiže iz svih mesta zemlje i regiona – rekao je Vučić u odgovoru na pitanje da li ima nade da Niš dobije sajamski prostor.

Ne isključujući mogućnost da bi sajamski prostor u Nišu mogao biti napravljen, predsednik je ukazao da država očekuje ideje i projekte, jer ne možemo, kaže, sve da uradi i plati.

Podsetio je da je Niški okrug dobio pet miliona evra iz tekuće budžetske rezerve Srbije da bi se brže razvijao.

Ono što bi predsednik voleo jeste, kaže, da vidi da čelnici lokalne uprave pokažu više brige i razgovaraju sa građanima uvek i na svakom mestu.

Prvo, kazao je, da bi ih saslušali, ali i da bi im objasnili da ne mogu stvari da se menjaju za jedan dan.

– Niš i dalje nije na nivou republičkog proseka, ali dolazi polako do toga, nezaposlenost je niža… – rekao je Vučić i dodao da kada bude izgrađen, na primer, stadion Čair to će promeniti izgled Niša i povećati cenu kvadrata.

Smatra da sajamski prostor ne bi trebalo da bude pokraj Nišave, već negde pri autoputu, uz neku industrijsku zonu što, kaže, može da se iskoristi za dovođenje stranih investitora.

– Nađite dobar prostor, investiraćemo, ali morate da nam kažete šta očekujete od toga, koliko biste mogli da izdvojite u gradski budžet, a ne da ponovo tražite novac od države, dajte nam računicu i biznis plan – rekao je Vučić.

Podsetio je i da više ne živimo u socijalizmu i da ne treba da gradimo nešto što će proizvoditi gubitke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here