Tanjug
Aleksandar Vučić

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja se održana danas u Palati Srbija završena je posle dvočasovnog zasedanja.

Njome je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vrhovni komandant oružanih snaga Srbije koji se u podne, po završetku sednice, obratio medijima.

– Analizirali smo situaciju i doneli nekoliko odluka. Analizirali smo stanje u VS i MUP, zadovoljan sam borbenom gotovošću, motivisanošću ljudi… – rekao je Vučić i dodao da je analizirana i situacija na Kosmetu odnosno kriminalna akcija na Jarinju.

– Na barapske i kriminalne akcije Prištine Srbija više ne pristaje!, rekao je predsednik i dodao da je zaključak današnje sednice da Savet traži momentalno povlačenje svih trupa sa severa Kosmeta.

– Srbija više ne pristaje na politiku svršenog čina – naglasio je predsednik i dodao da Srbija traži poštovanje Briselskog sporazuma uz apsolutno očuvanje mira i stabilnosti. Predsednik je dodao da Srbija nije učinila ništa niti bilo čime isprovocirala jučerašnju kriminalnu akciju na Jarinju.

Predsednik je naglasio da je od EU zatraženih i hitan odgovor da li Briselski sporazum uopšte više postoji.

– Odbio sam ponudu Kvinte plus EU (5+1) posle koje bi se jedinice ROSU odmah povukle sa severa… Ja sam taj koji je odbio, ne dam pristanak na bezobrazluk i poniženje Srbije i kriminalne akcije Prištine… E, tako – poručio je predsednik i pozdravio srpske junake koji su se celu noć suprotstavljali albanskim specijalcima a Srbija će naći način za snabdevanje.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je da je lično odbio ponudu Kvinte i EU za navodni kompromis, a Savet se po njegovom obrazloženju s time i saglasio, jer će sutra biti isti takav upad na Gazivode pa će reći “hajmo kompromis” pa kad pristanemo oni će se povući a reći će nam da novi menadžment i direktori moraju da ostanu.

Zahtevi Beograda

Danas smo izneli svoje zahteve, rekao je Vučić i nabrojao taksativno.

– hitno povlačenje svih trupa sa severa Kosmeta

– formiranje Zajednice srpskih opština

– ukidanje presude Ivanu Todosijeviću

– davanje licenci dvema srpskim firmama u oblasti električne energije

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here