Vučić na proslavi Cerske bitke: Živela Srbija!

Narod tokom Cerske bitke pokazao koliko je veliki: Aleksandar Vučić
 

"Neće nam biti teško da oživimo Srbiju i vratimo je u Evropu, ali nećemo okretati leđa prijateljima pre svega Rusima koje su danas svi zaboravili i protiv kojih su svi danas", rekao je Vučić na centralnoj ceremoniji u selu Tekeriš.

 

On je rekao da je mnogo godina potrošeno na pogrešne odluke, ali da smo spremni da osvojimo svoj Tekeriš i Cer.

 

"Obećavamo vredeće živeti u Srbiji i biće toliko lepa i velika da će ljudi dolaziti za žive u njoj", istakao je on.

 

Vučić je rekao da nije lako stajati na mestu na kome su pre 100 godina stajali vojvode Stepa Stepanović, Petar Bojović, Pavle Jurišić Šturm, na mestu na kom su poginule hiljade srpskih vojnika.

 

"To je mesto gde smo nastali, gde smo gladni i ponosni stekli svoje ime", rekao je Vučić ispred Spomenika srpskim junacima.

 

 

Prema Vučićevim rečima, srpska vojska je došla na Cer posle velikih materijalnih i ljudskih gubitaka tokom balkanskih ratova kako bi Srbija postala "poštovanja vredna nacija".

 

"Ovde na Ceru, sa verom u Srbiju borili su se Slovenci, Česi, Italijani. Te vere i danas imamo u Srbiju i dužnost da radimo za nju kao što su se cerski junaci za nju žrtvovali", istakao je Vučić.

 

On je kazao da je dužnost svih građana Srbije danas da na tom prostoru "ne nikne nikakva druga tvorevina osim ove Srbije". Premijer Srbije istakao je da je vreme da "stojimo uspravno za Srbiju".

 

"To je dug prema ovim junacima. Slava srpskim junacima. Živela Srbija do konačne pobede", rekao je Vučić.

 

U selu Tekeriš kod Loznice danas se obeležava stogodišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom radu. Na spomenik cerskim junacima vence su pored premijera Srbije položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, Ivan Mrkić u ime predsednika Srbije, poslanik Igor Bekčić u ime predsednice Skupštine Srbije, potomci Vojvode Stepe Stepanovića, kao i strane diplomate.

 

Prethodno je ranije danas osvećena Spomen-crkva cerskim junacima na Lipovim vodama, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej i šabački episkop Lavrentije.

 

Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, bila je prva pobeda sila Antante nad Centralnim silama. U toku desetodnevne bitke poginilo je 3.000 srpskih vojnika, a oko 15.000 je ranjeno. Austrougarski gubici su bili znatno veći, bilo je 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime