Vučić: Ne pregovaramo mi ovde samo sa Prištinom, nego i sa Briselom

0
EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao sastanke u Briselu sa Prištinom o nestalim osobama, interno raseljenim licima, kao i o ekonomiji.

Kako je naveo, nestalih lica na Kosovu i Metohiji ima 1.643 ili 1.644 u zavisnosti od evidencije koju vode dve strane, a da je od toga 570 Srba i nealbanaca, a ostalo su Albanci.

– Mi smo bili spremni da prihvatimo svaku vrstu razgovora – rekao je u Briselu.

– Mi smo rekli da Srbija nikada neće da štiti bilo koga, da želimo zbog porodica i onih koji su izgubili svoje bližnje da je važno da se pronađu mesta gde su sahranjeni. Rekli smo da smo spremni da odgovorimo na svaki zahtev Albanaca, gde god pomisle da mogu da pokažu na mapi mesto, gde im se čini ili misle da postoji bilo kakvo grobno mesto Albanaca, da smo spremni zajednički sa njima i uz evropsko prisustvo okažemo da li na tom mestu ima nečega ili nema, ali smo to isto pravo tražili i za nas – kazao je on.

Vučić je rekao da je to pravo tražio jer mi nismo imali pristup Lapušniku, Donjicama, Đakovici, Košarama, Istoku i nekim drugim lokacijama, te da će razgovori o pitanju nestalih lica biti nastavljen u sredu.

– Albanci su tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive. Mi smo rekli nema problema povodom pitanja nestalih osoba i interno raseljenih lica, ali je Srbija tražila otvaranje arhiva takozvane OVK, da bismo mi mogli da vidimo gde su ubijeni Srbi i drugi nealbanski živalj. Kako smo to izgovorili, kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkuru i Veneri u roku od sedam dana – kazao je on.

Vučić je rekao da su dogovorena dva principa: dogovoreno je da ćemo raditi sa Crvenim krstom i pokazati političku volju.

Pitanje koje je pokrenuto na sastanku je i o interno raseljenim licima, te da se osigura njihov povratak.

– Jedno od pitanja je bilo i ratna odšteta. Odbio sam, rekao sam da nema smisla o tome da razgovaramo – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su razmatrana i pitanja o ekonomiji.

– Mi imamo šta da ponudimo Prištini, nadam se da i oni imaju šta nama da ponude. Ne pregovaramo mi ovde samo sa Prištinom, nego i sa Briselom. Mislim da smo se dobro pripremili za sastanak – zaključio je on.

Dodao je da će za petanaestak dana ponovo biti u Briselu, a u septembru će na stolu biti druga pitanja, poput imovine, te da je on tražio da se raspravlja o Zajednici srpskih opština.

– Drago mi je što smo zaista došli da razgovaramo, da napravimo napredak, pomak. A neka EU oceni kako je došla druga strana – zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here