Vučić neće ambasadora u Berlinu

0

A. Čukić
Premijer se za sve pita: Aleksandar Vučić

Uz to odnose dve zemlje mogu da opterete nepredviđeni politički gafovi, poput onog koji je napravio predsednik Srbije Tomislav Nikolić ušavši u oštru polemiku sa nemačkim ambasadorom u Srbiji Hajncom Velhelmom. Sve to, govori da je Srbiji odavno isteklo vreme da popuni mesto upražnjeno opozivom Ive Viskovića, jula 2012. godine.

Prazna srpska diplomatska fotelja u Nemačkoj, prema rečima bivšeg ambasadora Srbije u Austriji Milovana Božinovića, pokazuje ne samo da je politika prema Berlinu u rukama predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, već i da je Srbija država sa nedovršenom spoljnom politikom.

– Relevantna spoljna politika prema Nemačkoj je u rukama najjačeg u zemlji, ranije vicepremijera, sada premijera. Kako je vidno njegovo monopolsko mesto u tim odnosima, ambasador ne bi ništa fundamentalno promenio, ali to što ga nema u tako važnoj državi, sugeriše na nedovršenu spoljnu politiku i činjenicu da prvi diplomata u Berlinu ne bi ni znao kako da se postavi – ocenio je Božinović.

Nepostojanje ambasadora, smatra sagovornik "Vesti", nije slučajno, već je posledica teškoća srpske politike da definiše šta hoće.

– To stvara utisak da je reč o kući u kojoj je na snazi vanredno stanje – zaključio je Božinović.

Kina je skoro dve godine čekala srpskog ambasadora da bi tek nedavno otišao bivši ministar rudarstva Milan Bačević. Mada je posle godinu dana od opoziva prethodnika, početkom oktobra imenovan savetnik premijera Đerđ Matković za ambasadora Srbije u SAD, na sajtu srpskog Ministarstva spoljnih poslova još uvek piše da Ambasadu Srbije u najmoćnijoj svetskoj sili vodi otpravnik poslova. Isti slučaj je i sa prijateljskim Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa kojima Srbija ima sve značajniju ekonomsku saradnju.

Poništeno 58 diplomatskih pasoša

Ivica Dačić koji je u MSP-u zatekao čak 3.218 diplomatskih pasoša, 1. novembra je obelodanio da je pokrenuta procedura poništavanja 58 privilegovanih isprava, a prethodnih dana je ona i okončana. Nekim bivšim državnim funkcionerima su ovi pasoši sa važenjem od pet godina istekli, a retki poput bivšeg ministra Olivera Dulića protiv kojih se vodi sudski postupak su ih vratili. Ostaje, međutim enigma da li je diplomatski pasoš ostao Milki Ninković, 85-godišnjoj tašti šefa države Tomislava Nikolića i Slobodanu Tešiću koji slovi za "trgovca oružjem".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here