Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obraćanje poslanicima u Skupštini Srbije, navodeći da su je situacija oko Kosova nepovoljna po Srbiju, posebno nakon što se dogodio konflikt na istoku Evrope. On je rekao da Srbija nikad, ni posredno, ni neposredno, neće priznati Kosovo.

– Da razjasnim odmah nešto – Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese, i borbe za poštovanje međunarodnog prava – naveo je Vučič, nakon čega su ga naprednjaci prekinuli aplauzom.

– U politici moramo da ponudimo ljudima ono što je realno i što je moguće, a prostor na kojem moramo da radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i veliki boljitak veoma oskudne, a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i gotovo izvesne ako se budemo služili pogrešnom politikom – rekao je on.

“Sopstvene mitove moramo da prilagodimo”

Vučić je rekao da je Skupština pravo i jedino mesto za razgovor o Kosovu.

– Želim da napravim kratak osvrt na naše mogućnosti i snage, kojima se borimo za najvažnije pitanje. Da budemo realni, a ne da se bavimo fantazmagorijama. To znači i da sopstvene mitove moramo da prilagodimo, razumevajući koliko je njihov značaj u stvaranju celokupnog duha srpskog naroda, i da bez mita ne bismo opstali do današnjeg dana. Tamo na tom prostoru našem, i zajedničkom, srpskom i albanskom, treba da pronađemo život jednako za Srbe i za Albance. Sve drugo vodi nas ka još jednom gubitku i dozi pustih snova – istakao je Vučić.

“Sukob na Kosovu bi bio katastrofa za Srbiju”

Vučić je rekao da je Srbija pokazivala konstruktivnost, ne iz straha od NATO vojnika.

– Nije Srbija više onako slaba kao što je bila 1998, 1999 godine. Naše vojne i policijske snage su danas desetostruko jače. Mi danas posedujemo i više pameti i mudrosti, i uradićemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir za naš narod na Kosovu i Metohiji. Ako dođe do bilo kakvog sukoba, to bi bila katastrofa za celu Srbiju – rekao je on.

Vučić kaže da je Priština prekršila sporazume o tablicama i dokumenatima i onima koji se tiču slobode kretanja, koji su, kako kaže, potpisani 2011. godine.

On kaže da je Srbija na evropskom putu, ali da treba imati u vidu da su najmoćnije zemlje EU priznale Kosovo, kao i Amerika.

– Oni prihvataju državnost Kosova, i oni će uvek stati iza Albanaca. Ne želim da imate bilo kakve iluzije o tome – rekao je Vučić.

7 COMMENTS

  1. E,moj Vucicu prava katastrofa ste vi politicari dok nam dole Albanci korje sudbinu nasem Narodu vi u Beogradu se borite da sacuvate vase Bogastvo koje ste opljackali od Naroda. Vrlo dobro znate ako krenere pogresnim korakom da ce vam Amerika i Zapad zapleniti sav kapital koji drzite po njuhovim Bankama.

  2. Gvozdeni PUK.
    Vucicu Jedini ti je spas da pod hitno pozoves Putins da stacionira jeno najmanje
    30.000- Vojske u Kursumliju, Prokuplje,
    I da da nasom vojskom udje preko noci
    na Sever Kosova i odatle te okupatore ocistit zauvek . Drugog spasa nema i svako drugog cekanje je samo gubljenje vremena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here