Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da još nije potpisao Zakon o eksproprijaciji, jer čeka mišljenje svog pravnog tima.

– Mislim da nisam potpisao zakon, koji je za neke mnogo važan iako nemaju pojma, prave se naivni – rekao je on odgovarajući na pitanje da li je potpisao zakon o eksproprijaciji i referendumu.

Što se zakona o referendumu tiče, kaže, da ga je potpisao kada se vratio iz Sočija.

Dodao je da još nije potpisao carinske zakone, zakon o porezu na imovinu.

– Čekam mišljenja mog pravnog tima za sutra ili prekosutra pa ću da vidim – objasnio je on u vezi zakona o eksproprijaciji.

“Samo nam je još omikron falio”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas o novom soju koronavirusa, omikronu, o kome se još malo zna.

– Što se tiče pojave omikrona, ako je u Austriji registrovan, pitanje je dana kad će i kod nas biti. Imamo značajan pad brojeva u odnosu na pre 7 dana i taman kad je sve bolje i bolje, samo nam je taj omikron još falio. Očekujem da za 5-6 meseci imamo super vakcinu i da se rešimo svih problema. Za nekih 8-9 meseci a ćemo moći da je proizvodimo u Srbiji. Ako sve to uspemo to su čudesne stari za Srbiju, a do tada da se čuvamo koliko god je moguće. Zato je vakcinacija od ključnog značaja. Još niko na svetu ne zna ništa oko tog omikrona, kako mi da znamo? – naveo je predsednik Vučić tokom današnjeg obraćanja.

O napadima iz Hrvatske

– Svi u Hrvatskoj zajedno i Plenković i Milanović nisu zajedno dobili glasova koliko sam ja sam. Svaki dan ide od te strane najbrutalnija kampanja laži. Hrvati se sekiraju zbog moje izjave. Oi kažu Vučić laje, Vučić onakav onakav. A što se tiče Hrvatske: I sa ovim onim kupovinama, ne možete da sanjate da budete uspešniji od Srbije. A mi se radujemo vašem uspehu, samo nemojte da sprečavate naš rast, rast naše vojske – rekao je Vučić odgovarajući na pitanja o napadima koji stižu iz Hrvatske.

“Deo autoputa do Pakovraće gotov najverovatnije do Nove godine”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji autoputa od Preljine do Požege i najavio da bi deonica “Miloša Velikog” od Preljine do Pakovraće mogla da bude gotova već do Nove godine.

– Ovo je slika današnje Srbije – napretka i brzine kojom Srbija napreduje i gradi. Ovo je važna deonica (do Pakovraće) i svejedno je da li će biti gotova za 10 dana, dve nedelje ili mesec ili mesec i po. Nije ni važno, jer se na ovo čekalo decenijama – rekao je Vučić.

Istakao je da će se Čačak konačno rešiti saobraćajnih problema i gužvi, pošto je ceo saobraćaj na tom pravcu išao kroz grad.

– Toma (Momirović) će za Novu godinu da bude ovde, ako ne bude otvoreno. Nema odlaska u Monin hotel na Zlatiboru ili u Beogradu, samo se smejte – poručio je Vučić ministru Momiroviću.

Dužina deonice od Preljine do Požege, na kojoj rade kineski izvođači, duga je 30,9 kilometara, a od Preljine do Pakovraće oko 12 kilometara.

Puštanjem u saobraćaj deonice do Pakovraće više se neće stvarati gužve na naplatnoj rampi u Preljini, što je sada slučaj.

Ambasadorka Kine Čen Bo izrazila je zadovoljstvo što će deonica puta Preljina – Pakovraće biti završena, kako je rekla, za 10 dana, do dve nedelje, dodajući da se nada da će i cela deonica Preljina – Požega biti završena što pre.

Kako je rekla, treći put sa predsednikom Vučićem obilazi gradilište deonice autoputa Preljina – Požega, što, kaže, ukazuje na značaj tog projekta za Srbiju, koji je jedan najtežih saobraćajnih projekata do sada.

Čen je navela i da je kineska kompanija CRBC naišla na velike poteškoće u izgradnji ove deonice, ali su kineseki inžinjeri i radnici uložili maksimalne napore kako bi savladali sve poteškoće, uz podršku srpskih partnera.

Izvođač je kineska kompanija CHCH (Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani), a rok za izvođenje radova je 36 meseci.

Radovi su počeli u maju 2019. godine, a njihova vrednost je 450 miliona evra.

Deonica Preljina – Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara. Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Auto-put Preljina – Požega je podeljen na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora duž reke Cemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara.

Zatim od Prijevora do Lučana bi trebalo uraditi 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela “Laz” od 1.750 metara.

Treća poddeonica, od Lučana do Požege, protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Autoput od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd – Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Deonica Preljina – Požega će povezati Čačak, Lučane i Požege i dva okruga – Moravički i Zlatiborski, i važan je ne samo za brži razvoj tog dela Srbije već i za regionalno povezivanje.

Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here