Tanjug

Mi kao narod danas više nismo žrtve, mi danas sami stvaramo svoju budućnost i odlučujemo o njoj, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Prestali smo da budemo narod iz Danteovog pakla, oni kojima je glava okrenuta ka leđima pa mogu da gledaju samo nazad, umesto toga prihvatili smo Pekićeve savete, “oči su nam okrenute ka budućnosti i domu nase dece, a ne samo naših dedova“ – poručio je Vučić u obraćanju na aerodromu Morava.

On je istakao da na Vidovdan ne želi da drži veliki govor, kao što su to radili njegovi prethodnici, a događaji koji su posle sledili nisu biuli na korist srpskog naroda, već želi da poruči da su budućnost Srbije mir, stabilnost i rad, bez odricanja od onoga što je, kaže, najvažnije i najsvetije u našoj istoriji – „očuvanje našeg imena i prezimena“.

– Moramo da idemo u korak sa svetom, ali ne dajući nikom pravo da nam ukida ponos, dostojanstvo i mogućnost da naša deca uče srpski, da imaju pravo na slobodu veroispovesti i da znaju šta se dogodilo, kako u Jasenovcu i Jadovnu, tako i na Solunskom frontu i tokom sukoba devedesetih – poručio je predsednik na svečanom otvaranju aerdoroma „Morava“, nekadašnjeg vojnog aerodroma u Lađevcima.

Kaže da je ponosan na činjenicu da Srbi više nisu žrtve i da nemaju potrebe da se na takav način obraćaju ni svojoj ni međunarodnoj javnosti.

Srbi, istakao je predsednik Vučić, nemaju potrebe da kukaju, već su narod koji sam stvara svoju sudbinu o kojoj sami odlučuju.

Ističe da ne misli da je bilo ko za bilo šta kriv:

– Ne tražimo uzroke i ne tražimo da nam bilo ko pomogne, već pomažemo sebi, od našeg truda zavisi naša budućnost – rekao je.

Kaže da su na ovaj sveti dan, Vidovdan, i pametniji od njega držali istorijske govore i slova, ali da nažalost ono što se posle toga dešavalo nije išlo u korist našeg naroda.

– Mi želimo da sačuvamo mir, da vidite ekonomski napredak, razvoj Srbije i napredak naše vojske i oružanih sanga, a to mi se čini da je mnogo više od svake reči od busanja prsa u prsa, mnogo više govori da smo spremni da zaštitimo našu zemlju nego ranije – poručio je Vučić.

Dodao je da Srbiju neće niko moći da „komada, napada, niti će moći da ubijaju i progone njen narod, kao što su to činili u prethodnim vremenima“.

3 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime