Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je hitan sastanak sa članovima Vlade i šefovima energetskog sektora, a nakon toga se vanredno obratio naciji.

– Cena struje i gasa neće biti promenjena. Samo Ukrajina i Gruzija imaju nižu cenu struje za domaćinstva – istakao je Vučić.

– Govorim o ceni struje i gasa, mazuta, nedostajućim količinama. Mi nemamo dovoljno, sada se to ispostavilo. Čim krenu hladni dani, mi ne možemo sasvim da podmirimo potrebe. Događa nam se, kao i nekim drugima, savršena oluja, samo neki to ne žele da priznaju. Mi nećemo ništa da krijemo od građana, već da zajednički rešavamo probleme – rekao je Vučić.

Istakao je da je kvalitet uglja problem, ali da to nije jedino pitanje.

– Resavica je slala ugalj za Moravu i srećan sam što nismo zatvorili Resavicu. Da smo zatvorili naše izvore uglja niko ne bi imao struju. Ja sam zamolio rudare Kolubare da skidamo 20.000 tona sa deponije da bismo imali koliko je moguće pun kapacitet – objašnjava Vučić.

– Tu je dodatni problem velika potrošnja mazuta. Mi za mesec dana potrošimo kao za godinu dana, a mazut nemate gde da kupite, nije pitanje ni cene – dodaje on.

– Naša država ovo može da izdrži, ali mi moramo da rešavamo pitanje balansiranja energije u budućnosti – naglasio je predsednik Srbije.

– Veću energiju trošimo na prikopčavanje OIE nego što imamo koristi od njih. Za Svetog Nikolu biću sa rudarima u Kostolcu – više ni za njih ni za nas ne sme da bude ni slava ni nove godine da bismo imali struje, da ne bismo imali restrikcije – kazao je Vučić.

– Nikada na možete sa 100 odsto sigurnosti da kažete da neće biti restrikcija, ali sam gotovo siguran da toga neće biti. Obezbedićemo sve da toga ne bude – kazao je.

Govoreći o odgovornosti za ono što se desilo, predsednik Srbije je rekao: “Za Milorada Grčića računajte kao da je već podneo ostavku.”

– Mi imamo 6miliona kubnih metara gasa na dnevnom nivou. Nama je danas potrebno 9-10 miliona kubika dnevno. Od Rusa smo dobili po 270 evra na 1.000 kubika, a na berzi je danas cena 1.700 evra za hiljadu kubika – objasnio je Vučić.

– Mi plaćamo šest puta nižu cenu. Zamislite da nisam to dogovorio sa Putinom i da od januara imamo ovu cenu – podvukao je.

– Pa mi bismo dnevno plaćali 17 miliona evra za gas. Samo tim dogovorom smo uštedeli Srbiji 8,6 miliona evra dnevno, a ići ćemo i na dodatne razgovore za ova dodatna 4 miliona kubika da ne plaćamo po 1.700 evra – kazao je predsednik Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here