Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas nove demografske mere, među kojima je 300.000 dinara za prvo dete i da za studentkinje trudnice ne važe ispitni rokovi.

Vučić će govororiti i o jučerašnjem razgovoru o Кosovu i Metohiji, posete Ruskoj Federaciji, kao i o drugim važnim ekonomskim i političkim pitanjima.

Vučić je na početku obraćanja govorio o novim demografskim merama.

– Danas govorimo o nekoliko važnih tema. Počeću sa jednom koja je najvažnija. Reč je o novim demografskim merama i da vas upoznam sa tim šta je to što radimo da bismo podigli natalitet u Srbiji. Ono što smo dogovarali sa ministrom Dmitrovićem i celom Vladom, imajući u vidu da nestajemo kao nacija, da podaci govore da je stopa rodnosti malo više od 1,5, a za prostu reprodukciju nam treba 2,15. Mi smo sve stariji i naš ekonomski napredak u budućnosti će zavisiti od toga koliko ćemo uspeti da demografskim merama obezbedimo napredak naše nacije.

– Od 1. januara za svako prvorođeno dete odmah ćemo uplaćivati 300.000 dinara. Želimo da pdostaknemo majke i porodice na rađenje. Za drugo i treće dete, radimo na merama i biće značajno uvećano za drugo dete, jer je drugo dete prelomnica naročito kod majki, ali i kod muškaraca. Posebno ćemo voditi računa o rađanju drugog deteta, o tome ćemo vas obavestiti u narednih 15 dana – rekao je predsednik Vučić.

– Ako žena zatrudni tokom studija ili rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto važi i za muškarce studente, da ne važe rokovi, da su položili godine, ali ćemo odrediti rokove da za obične fakultete moraće da ih završe do 26. godine, i računaće se kao da su ih redovno završili i u roku, za medicinske fakultete do 28. godine.

Predsednik je rekao da za njih neće važiti obnova godine.

– Najvažnija mera o kojoj razgovaramo su stanovi i ogromna pomoć, učešće koje će država bespovratno da da za mlade parove, ali će pravo svojine ići na majku.

Predsednik je rekao da će to biti 10 do 20 hiljada evra direktnog poklona i to ćće biti direktna motivacija da se što pre izađe iz roditeljske kuće.

– To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice. Kada dobijete 20.000 evra to mnogo znači. I da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, svaka prama ćemo vezivati za majku.

1 COMMENT

  1. Ako im ne pokradete bebe, jer se ne zna ni šta je sa onima već pokradenim. Zataškalo se. Ima prečih tema. Na pr. ko se i gde botoksira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here