Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Kosovo i Metohija najvažnije pitanje, sudbine našeg naroda”.

– Pričali smo sa predstavnicima međunarodne zajednice, i pokušaj razgovora sa predstavnicima Prištine i želim da vam ukažem šta se zbiva po tom pitanju. Mi prethodnih godina, od kad je na vlasti Aljbin Kurti imamo za 50 odsto uvećan broj napada na Srbe. Na to niko nije reagovao. Suočeni smo i sa neprimerenim pritiscima i ocenama svega što se zbiva na KiM i kršenjem međunarodnog javnog prava, i brisanjem Rezolucije 1244, licemerjem dela zapadnog sveta koji se poziva na povelju UN, a istovremeno ne poštuje Rezoluciju 1244 – kazao je predsednik Srbije.

Predsednik kaže da dijalog sa Prištinom gotovo da više ne postoji, i da “gospoda iz Prištine ne žele dijalog”.

– Odbili su i sastavljanje zajedničkog saopštenja. Tražili su da se izbaci reč, pa rečenica. Ja sam pristao na sve, znajući da oni neće pristati. Oni su tražili da izbrišemo da se Vučić zalaže za mir, pošto je on “mali Putin”. Na kraju nisu hteli ništa. Samo da imate u vidu da se cela politika danas svela na to da bi mnogi da glume lokalnog Zelenskog, da glume žrtve, a da im niko ništa ne radi – dodao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je mnogo ozbiljnije to što se naša situacija na Kosovu pogoršala.

– U međuvremenu su se desile mnoge promene, i ovo je možda ključna stvar zbog čega se obraćam. Naime, naša situacija je promenjena na gore, i posle izjava predsednika Rusije Vladimira Putina. Ne zato što je on imao nameru da našteti Srbiji, već je pitanje KiM na drugačiji način postavio, u zaštitu interesa ruskih – kazao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here