EPA/Georgi Licovski
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da će mu večeras na skupu za Žozepom Boreljom ponovo evropski zvaničnici držati predavanja i pridike zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali da može samo tim povodom da poruči da je on predsednik Srbije.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što je jedna od današnjih vesti bila da se Srbija nije saglasila da se Rusiji produže sankcije na još godinu dana i da li je razgovarao sa nekim o tome u NJujorku, kao i šta misli koliko bi SAD i EU mogla da tolerišu još da se Rusiji ne uvode sankcije.

“Pitanje na mestu i sasvim korektno, samo čekam, prvo će da mi drže predavanje na skupu sa Boreljom, pa će svi evropski zvaničnici da mi drže pridike, pa će onda i svi ostali da mi drže pridike, kako to i priliči. Pažljivo ću da ih saslušam i reći ću – lepo što ste mi održali predavanje, ali Srbiju kao predsednik vodim ja. Dok je to tako i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike, mi ćemo da vodimo ovakvu politiku”, naveo je Vučić.

Kada budem shvatio da više ne možemo, više nećemo, dodao je Vučić.

“Ali, kao što vidite već godinu i sedam meseci mi možemo da vodimo takvu politiku ozbiljnosti i odgovornosti, ona je poštena i odgovorna i fer je politika, jer znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama i što bismo mi u takvim stvarima učestvovali. Slušao sam Bajdena i Berbok, a Bajden je u govoru kao najviše vrednosti čovečanstva naveo teritorijalni integritet, suverenitet i tek pod tri ljudska prava, više puta se pozivajući na Povelju UN i akte u UN”, rekao je predsednik.

Istakao je da će pokušati u svom govoru, iako dolazi iz male zemlje, da podseti i Bajdena i Berbok, koja je rekla kako Nemačka uvek stoji uz međunarodno pravo i Povelju UN, da to nije sasvim slučaj i na to kada su 1999. mimo odluke SB UN jednu slabašnu zemlju na Zapadnom Balkanu bombardovali njih 19 najjačih i ubijali narod.

“Ni sada ne priznaju važeće pozitivno pravne propise UN uključujući i Rezluciju 1244. To su zemene teza i dovoličnost, ali mi smo naučili nema tu ničeg novog. Mi koji smo mali bolje na vreme da shvatimo koliko smo mali, a da je velikima sve dozvoljeno. Ja još nisam shvatio koliko smo mali, možda će me ovim pridikama ubediti, ali nisam siguran, videćemo kako će da idu te pridike. Svi oni nijednu priliku ne propuste da mi održe čas iz morala i svega – kako i na koji način bi trebalo da uvedemo sankcije”, rekao je Vučić i istakao da on kao predsednik Srbije još nije saglasan sa tim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here