Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je predstavio predlog u šest tačaka koji mu je prištinska delegacija ponudila u Briselu, a u kome je zahtev za međusobno priznanje i pokušaj da se problem odnosa zvaničnog Beograda i Prištine proširi i na jug centralane Srbije, kao i ponovno razmatranje dogovora o ZSO.

– Njihova ideja je Generalni sporazum od šest tačaka koji podrazumeva pod jedan uspostavljanje bilateralnih odnosa koji podrazumevaju međusobno priznanje i nesmetanje ulaska Kosova u sve međunardne organizacije. Drugo je rešavanje problema iz prošlosti, rešavanje pitanja nestalih, konstatovanje i rešavanje silovanih osoba, raseljena lica, uništenje privatne i javne svojine i vraćanje artefakata umetničkih koje je, kako su naveli, Srbija opljačkala sa Kosova i isplata ratne odštete koju Srbija treba da plati – naveo je Vučić posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Dodao je da je treća tačka “saradnja u budućnosti”, ali da to još niko nije razumeo o čemu se radi.

– Četvrta je da ono malo Srba na KiM ima ista prava kao Albanci u Bujanovcu i Preševu. Nije Kosovo samo problem, nego da se to proširi i na centralnu Srbiju. Peto je ponovno razmatranje dosad postignutih sporazuma na šta su i ljudi iz EU vrlo negativno reagovali – preneo je Vučić.

On je objasnio da to nije novi zahtev, ali je na poslednjem sastanku u Briselu prvi put formalno iznet u prisustvu delegacije Srbije.

– Zatim su govorili o važnim datumima iz svoje novije istorije iz kojih bismo mi Srbi morali da naučimo sve lekcjie. Pomenuli su 1989. godinu i ukidanje autonomije Albancima zatim, 1998, 1999. i veliko oslobođenje, kako oni kažu, uz pomoć NATO-a. Preskočili su 2004, valjda nisu dovoljno crkava i svetinja popalili, zatim su izgovorili 2008. deklaracija o nezavisnosti – rekao je predsednik Srbije.

– Peti datum je 2012. i poivlačenje Pitera Fejta koji je sprovodio takozvanu nadgledanu nezavisnost. Oni su time hteli da kažu da oni od tada sami donose doluke, da će naravno uvek da pominju svoje strateško partnerstvo sa Kvintom i Amerikom, ali da ih suštinski baš briga za Ameriku i za sve i da ih niko ne može sprečiti da postulate nezavisnog Kosova mogu sprovesti na svih delovima Kosova, bez obzira što vodimo dijalog i što smatramo da je to deo teritorije Srbije – istakao je Vučić.

Zaključio je da je upravo to razlog velikog odijuma koji zvanična Priština ima prema bilo kakavom statusno neutralnom rešenju, a i prema KS tablicama.

7 COMMENTS

  1. Ништа не прихватити,оружје у руке и да сачувамо комплетну Србију.АМЕН!

  2. Hipokrizija, Da njije Nezavisno Kosovo ti ne bi otisao u Brisel ,Burazeru,to je reseno 1999,
    sacuvaj ti fotelju mozas da lazes samo pijane ne ljude;

  3. Zao mije za vas da zivite u bajke sanove i vjerujete sopstvenim lazove mi idemo dalje a vi spavajte dalje pa bice i ono do tokija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here